Afbeelding
Foto: blooms

Blooms out of the Box compenseert volledige CO2-uitstoot

Algemeen

Blooms out of the Box, dat unieke groene relatiegeschenken levert, compenseert de volledige CO2-uitstoot door de aanplant van bamboe in Oeganda.

Het bedrijf besloot hiertoe omdat het zo duurzaam mogelijk wil werken en de impact op de natuur tot een nulpunt wil terugdringen, zo laat Erna Ebbinge weten. "Het verhaal van Bamboo Village Uganda sprak ons eigenlijk direct aan."

Blooms out of the Box werd opgericht door Simon Speelman en Erna Ebbinge. Het tweetal bedacht een concept waarbij planten worden verpakt en verzonden in houten wijnkistjes. Niet alleen komen de planten daarmee ongeschonden op hun plaats van bestemming, ook kunnen de kistjes worden gebruikt als bloempot. De besteller ontvangt het kistje per post, schuift vervolgens de deksel eraf en haalt de planten eruit. De waterdichte BloomsBox kan vervolgens worden gevuld met water. Nadat de deksel met daarin enkele gaten weer op het kistje is geschoven, kunnen de planten in het deksel worden gehangen. "De BloomsBox kan vervolgens drie tot vijf weken lang staan zonder dat verdere verzorging van de planten nodig is", aldus Erna. 

Persoonlijke overtuiging
Een duurzaam concept dus dat goed aansluit bij de wensen van bedrijven die op zoek zijn naar duurzame relatiegeschenken, geeft Erna  aan." Momenteel zijn er drie varianten beschikbaar: met luchtzuiverende varens, met Italiaanse kruidenplantjes en met kerstboompjes. "Daarnaast willen we ons gaan richten op de consumentenmarkt en zijn we onder andere bezig met koffie- en theeplantjes." Daarbij ambiëren Simon en Erna zo duurzaam mogelijk te ondernemen. "Uit persoonlijke overtuiging willen wij dat onze impact op de natuur nul procent is. We verkopen natuurlijk in de eerste plaats een kistje planten. Planten zuiveren de lucht van schadelijke stoffen en zetten CO2 om in zuurstof. We hebben bewust gekozen de focus te leggen op een mix van sterk luchtzuiverende varens. Al het papier dat we gebruiken is gemaakt van landbouwafval, waardoor het een 47 procent lagere milieu-impact heeft dan 'gewoon' FSC-gecertificeerd papier. De kistjes die we gebruiken zijn van FSC-gecertificeerd dennenhout gemaakt. We zijn aan het kijken of het in de toekomst mogelijk is om de kistjes te maken van bamboe, bij voorkeur van het bamboe dat nu in Oeganda aangeplant wordt door onze footprint-compensatie! 

Ontwikkeling in Oeganda
"Het verhaal van Bamboo Village Uganda sprak ons eigenlijk direct aan", zegt Erna. "Want naast het compenseren van de CO2-uitstoot, draag je met de aanplant van bamboe ook bij aan de ontwikkeling in Oeganda." Via Greenhouse Marketeers liet Blooms out of the Box daarom de footprint berekenen en dat leverde verrassende inzichten op. "Onze plantenpotjes zijn gemaakt van Chinees bamboe en we dachten vooraf dat het transport van grote invloed zou zijn op onze footprint. Maar omdat het gewicht laag is, kunnen er heel veel potjes tegelijk in een container worden verscheept. Uiteindelijk bleek de grootste impact van de planten zelf te komen, maar liefst vijftig procent. Voor ons een grote verrassing."

Honderd procent achter product
Inmiddels heeft het bedrijf de eigen CO2-uitstoot via Bamboo Village Uganda (bamboovillageuganda.com) volledig gecompenseerd en mag het officiële logo ook worden gevoerd. Erna geeft aan dat Blooms out of the Box dat flink zal gaan uitdragen. "Het logo komt op de inschuifkaart die op de kistjes zit en we willen het ook op onze webshop gaan vermelden. Zodat voor iedereen die een BloomsBox koopt duidelijk is dat zij een duurzaam product kopen. Daarnaast zullen we het uitdragen via reclame-uitingen en toelichten op onze website." Erna verwacht dat klanten positief op deze stap zullen reageren. Maar zelf heeft zij er ook een goed gevoel bij. "Wij kunnen nu een product verkopen waar wij voor de volle honderd procent achter staan. We zijn heel blij en trots dat we dit hebben gedaan."


 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant