Logo bloemenkrant.nl
Foto: wilma van velzen
Growers pride

Potanthurium vaker in arrangementen

Dat potanthurium de langst bloeiende kamerplant is, lijkt geleidelijk door te dringen in de keten. Hierdoor wordt het product ook vaker gebruikt in arrangementen, zowel voor de particuliere als zakelijke markt.

"Een ontwikkeling die we graag wensen", zegt Royal FloraHolland productmanager Mark Zijlstra. "Vooral omdat verwacht wordt dat de reguliere aanvoerders ook de komende jaren meer potanthurium blijven afzetten. Sinds 2016 toont het product een stabiele groei in volume en omzet. Mede doordat de aanvoerders goed op de hoogte zijn van de wensen van hun klanten is er jaarlijks uitbreiding.Ik zie echter geen mogelijkheden voor nieuwe toetreders."

Binnen de bloeiende planten staat potanthurium, na Kalanchoë en potroos, qua omzet bij Royal FloraHolland op de derde plaats. "Door de volume- en omzetgroei zien we dat het aandeel potanthurium groter wordt. Uiteraard speelt de lange houdbaarheid hier zeker een rol. Wel loopt de prijsontwikkeling van potanthurium vanwege verschillende redenen licht terug."

"De grootste volumegroei wordt gerealiseerd in de kleinere potmaten. Het lijkt dat de retail hierdoor het product potanthurium heeft herontdekt. Naast de volumegroei in de kleinere maten, zoals mini's, 9, 12 en 14 cm, is ook de koude tolerantie verbeterd waardoor potanthurium beter aan de retail kan worden verkocht. Rood is nog steeds de grootste kleur, hoewel dit per potmaat verschilt. Door de grotere retailvraag neemt het aandeel mixkleuren in rood, roze, wit en oranje toe. Paars, tweekleurig of bruin worden eerder op kleur besteld. Het aandeel Anthurium Clarinervium neemt toe en continue worden noviteiten geïntroduceerd met nieuwe bloemvormen en kleuren, soms ter verbetering van een rode Anthurium. Er zijn ontwikkelingen op het gebied van ziekteresistentie, houdbaarheid, plantvolume en groeivorm."

"De groothandel voert met 45% marktaandeel nog steeds de boventoon. Van alle verkochte potanthuriums in Europa wordt 95% in Nederland geproduceerd. Duitsland is de grootste afnemer en groeit nog altijd. De Zuid-Europese markt heeft het nog altijd wat lastig. Steeds meer aanvoerders zijn met hun klanten in gesprek om de directe stromen zo optimaal mogelijk te benutten. Hierdoor daalde het aandeel klokverkopen van potanthurium in de afgelopen vier jaar van 40% naar 22%. Dit zorgt voor assortimentsverschraling op de klok, waardoor klokprijzen niet langer representatief zijn voor de productgroep."

De veranderingen bij Royal FloraHolland zorgen dan wel dat meer naar het principe kostenmaker kostendrager wordt gekeken, maar hebben de rol van Zijlstra inhoudelijk niet veranderd. Zijn toegevoegde waarde blijft het adviseren waardoor de aanvoerders hun bedrijfsvoering kunnen aanscherpen. "Deze rol past goed omdat wij beschikken over inzicht in de totale markt. Ik zie de functie van productmanager als de neutrale verbinder tussen primair Royal FloraHolland, aanvoerders, veredelaars en klanten. Richting de FPC hebben wij een ondersteunende rol. De Coöperatie ziet het belang van de FPC als adviesorgaan richting directie en ledenraad."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden