Logo bloemenkrant.nl
Monique Juist en Harm Stemkens.
Monique Juist en Harm Stemkens. (Foto: )
Growers pride

Vijftien jaar Christmas Carol

Helleborus Christmas Carol is een belangrijk ras van Syngenta dat dit seizoen zijn vijftiende verjaardag viert. Christmas Carol is uitgegroeid tot succesvol product dat hard op weg is naar volwassenheid.

DOOR WILMA VAN VELZEN

"Per selectieronde overtreft Christmas Carol alle verwachtingen", zegt veredelaar Monique Juist die samen met collega Har Stemkens dit fraaie seizoenproduct onder haar hoede heeft. "Het ras is nu vijftien jaar in de markt. De afgelopen twaalf jaar ben ik intensief bij de verdere ontwikkeling ervan betrokken. Har heeft zich er vooral in de beginfase op toegelegd. Doel was Christmas Carol consumentwaardig te maken en daarin zijn we zeker geslaagd. Het product wordt geteeld uit zaad, wat een duurzame en goedkopere teeltmethode oplevert die het voor een breder publiek bereikbaar maakt. Er zijn grote stappen gezet in uniformiteit en de bloei is vervroegd naar voor de kerst."

Selectieproces

Hoewel het product hard op weg is naar volwassenheid is verdere ontwikkeling volgens Juist ook de komende jaren prioriteit. "De veredeling van Helleborus niger, waartoe het ras Christmas Carol behoort, is in de basis een langzaam proces. Om resultaat te zien van het verbeteren van een bepaalde eigenschap ben je zo drie tot zes generaties planten verder. De verdeling vindt plaats in samenspraak met enkele grote innovatieve teeltbedrijven, waaronder Hoogeveen Plants, Montis en Kwekerij Freek van der Velden. Deze samenwerking maakt het mogelijk nieuwe selecties bij hen op locatie te testen en met de huidige planten te vergelijken. De lijnen zijn kort en met de verkregen testresultaten en feedback van de kwekers kunnen weer nieuwe vervolgstappen worden gemaakt in het selectieproces."

Voorspelbaar

"Met Christmas Carol kunnen we inmiddels vanaf week 14 in dertig weken een goede gezonde kwaliteitsplant kweken. De genetica wordt steeds beter en de kwekers krijgen steeds meer kennis van het product. Ook dit draagt bij aan de uniformiteit. Het tijdig laten bloeien van het gewas is nog wel arbeidsintensief, daarom werken we eraan dat de telers in plaats van vier keer slechts twee keer door het gewas hoeven te gaan. Het idee is in de toekomst vanaf het moment van zaaien de bloei honderd procent voorspelbaar te maken. Bij vlijtige liesjes en begonia is dit al mogelijk. Ook voor Christmas Carol zou dit ideaal zijn, want dan kun je met het product gaan spelen en acties maken."

Nu grip op de bloeiperiode en uniformiteit van Christmas Carol steeds beter zijn geworden zegt Juist dat meer diversiteit binnen het gewas een volgende fase is. "Omdat dit product de eigenschap heeft de hele winter te blijven bloeien, zien tuincentra hiervan ook na kerst de toegevoegde waarde. Graag combineren zij in plantenarrangementen Christmas Carol met andere winterbloeiers zoals viooltjes en cyclamen. Deze ontwikkelingen nodigen ook uit te selecteren op weinig of veel groeikracht om in de toekomst verschillende potmaten in de markt te kunnen brengen."

Toekomst

Bij Syngenta richt de veredeling zich tevens op activiteiten rond Helleborus orientalis. "In tegenstelling tot Helleborus niger met zijn witte bloemen, is dit type tuinplant in meer kleuren verkrijgbaar. Vermeerdering gaat via weefselkweek en met gerichte selectie proberen we ook hiervan de bloei naar voren te trekken. In het selectieproces staan we echter nog waar we met Christmas Carol tien jaar geleden stonden. De vooruitzichten zijn echter (kerst)rooskleurig."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden