Ook Grootouderdag nu officiële feestdag in Beieren | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl
Foto: felini foundation

Ook Grootouderdag nu officiële feestdag in Beieren

Vaderdag en Moederdag bestaan al, maar nu is er ook Grootouderdag in de Duitse deelstaat Beieren. Daartoe heeft de deelstaatregering in haar kabinetsvergadering besloten.

Grootouderdag zal in Beieren jaarlijks gevierd worden op de tweede zondag in oktober. De eerste keer dus zondag 13 oktober 2019. In aanwezigheid van de premier Markus Söder, een groot pleitbezorger van de nieuwe feestdag, wordt het een groot familiefeest voor alle gezinnen in Beieren.
Dat Beieren als eerste tot deze feestdag heeft besloten is niet verrassend. In de conservatieve deelstaat worden familiewaarden gezien als het fundament van de samenleving die in de wereld van vandaag best meer onder de aandacht gebracht mogen worden.

Nederland 
Ook Nederland besteedt ruim aandacht aan Grootouderdag. Wij vierden Grootouderdag vorig weekend. Dankzij initiatiefnemer Charles Lansdorp en de Felini Foundation bestaat Grootouderdag officieel sinds 2005. 
Lansdorp: "Grootouderdag is moment van bezinning. Het brengt generaties dichter tot elkaar. Een dag waarop het belang van verbinding tussen generaties nog eens stevig wordt benadrukt. Het is geweldig dat Beieren er een officiële feestdag van heeft gemaakt. Ik hoop dat we die status ook in Nederland gaan krijgen, want opa's en oma's verdienen het om in het zonnetje gezet te worden."

Clarence Seedorf
Oud-voetballer Clarence Seedorf is een van de bekendste Nederlanders die zich met trots ambassadeur noemt van Grootouderdag. Afgelopen week, in de week van de Eenzaamheid, de week waarin Grootouderdag in ons land een plekje heeft gekregen, ontving Seedorf een boeket met anthurium en oranje rozen, die hij opdroeg aan alle grootouders. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld.
Seedorf: "Grootouders spelen een centrale rol in onze samenleving, vooral in de opvoeding van de jonge generatie door hen waardevolle adviezen en onvoorwaardelijke liefde te geven. Laten we van ze houden en ze elke dag vieren."

Die oranje roos in het boeket is trouwens door Seedorf gedoopt op de wereldexpo in Milaan in 2015. De roos Clarence+ is van Dümmen Orange en wordt geteeld door BergRoses. De Anthurium in het boeket is weer een knipoog, omdat die een variëteit is van Grand Slam. Seedorf zijn nieuwe hobby is immers tennis en in een eerder interview vertelde hij dat de Anthurium bloem voor hem veel betekent.

Sierteelt
Dat Grootouderdag door sierteeltwereld warm wordt verwelkomd mag duidelijk zijn. Alweer een dag op de bijzondere dagen kalender waarop vooral bloemen mogen stralen door grootouders het eerbetoon te geven wat ze verdienen. Bijkomend voordeel van deze nieuwe feestdag is dat die een uitstekende kans schept om de jonge generaties kennis te laten maken met de wereld van bloemen en planten.

Later deze maand -28 oktober- wordt Grootouderdag ook nog gevierd in Rusland.

Meer informatie over Grootouderdag zie Felini Foundation, de Nederlands-Italiaanse Stichting die helpt bij het bevorderen van de communicatie tussen generaties.
 

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>