Afbeelding
Foto: PR

Groen onderwijs en bedrijfsleven werken steeds nauwer samen

Algemeen

Zo'n negentig docenten van groene vmbo- en mbo-scholen bezochten op 3 oktober bij het Zone.college in Zwolle de jaarlijkse Docentendag van Branchevereniging VHG. Deze dag is bedoeld om de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven te verder versterken. In diverse workshops maakten de docenten kennis met de laatste ontwikkelingen in de groene sector, zoals Het Levende Gebouw, circulariteit en I-Tree.

Opnieuw bleek dat de groene scholen openstaan voor de nieuwe ontwikkelingen en snelle stappen maken. De thema's die door groenprofessionals werden gepresenteerd, bieden grote kansen voor het onderwijs. Scholen kunnen werven onder méér doelgroepen dan alleen de traditionele hoveniers. Nieuwe thema's en innovaties trekken méér jongeren aan. En dat is nodig ook, want de komende jaren is er behoefte aan véél nieuwe vakmensen die ook andere vaardigheden moeten bezitten. Bijvoorbeeld voor het binnen- en buitengroen bij gebouwen. Groene gebouwen komen er steeds meer en ze moeten worden ontworpen en aangelegd, maar ook langdurig worden onderhouden.

Het Levende Gebouw

De middag werd geopend door René van Kuilenburg, lid van het College van Bestuur van het Zone.college, die de docenten opriep open te staan voor de kansen die worden geboden. Kim van der Leest presenteerde de handleiding Het Levende Gebouw. Deze handleiding is een vervolg op De Levende Tuin, die in 2018 is vernieuwd. Een logisch vervolg, omdat groen binnen en buiten steeds meer met elkaar zijn verbonden in de bebouwde omgeving. Deze prachtig uitgevoerde map behandelt groen op, aan en in gebouwen en is gebaseerd op vier pijlers: klimaat, natuur, mens en economie. Voor iedere gebruiksfunctie van een gebouw worden de meerwaarden van groen aangegeven. Negentien thema's zijn verder uitgewerkt.

Er is veel belangstelling voor Het Levende Gebouw en VHG benadert hiermee actief alle betrokken partijen, waaronder ook de politiek. Inmiddels is Het Levende Gebouw standaard vakliteratuur voor de studenten bouwkunde van de TU Delft. Het Levende Gebouw kan vanaf het schooljaar 2020 – 2021 als lesmateriaal worden ingezet.

Circulariteit

Het Levende Gebouw is reuze actueel. Dat bevestigde Wim van Ginkel van Koninklijke Ginkel Groep in zijn presentatie over circulariteit. De overheid geeft aan dat we in 2050 allemaal circulair moeten zijn. De groensector wordt daarbij steeds belangrijker en we krijgen een ander soort vak. Dat heeft gevolgen voor groen onderwijs op alle niveaus. Er komen ook veel zijinstromers die we moeten opleiden. Hoe het onderwijs moet veranderen, is nu nog lastig te beantwoorden. Duurzaamheid, circulariteit, CO2, stikstof, er komen steeds nieuwe aandachtspunten. Onderwijs en bedrijfsleven moeten samen studenten bewust maken van wat circulariteit betekent. En hun ouders vertellen dat er in de groene sector een garantie is op werk. De VHG Docentendag is voor iedereen weer een waardevolle dag. Nieuwe ontwikkelingen werden gepresenteerd aan het onderwijs en de ruimte voor netwerken stelde men erg op prijs.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant