Afbeelding
Foto: Royal Lemkes

Inspirerende sprekers op duurzame donderdag Royal Lemkes

Algemeen

Een duurzame toekomst vraagt een radicale mindshift van hoe wij als mens en als leider naar organisaties, systemen, ketens en samenwerking kijken.

"De werkelijke stap vooruit zit niet alleen in technologische ontwikkeling, maar in het radicaal durven loslaten van systemen die uitsluitend gericht zijn op economische groei. Er staat een planeet in brand, zo kan het niet langer. Alleen wij kunnen iets doen."
 
Ook dit jaar heeft Royal Lemkes haar relaties getriggerd op haar event Duurzame Donderdag. Tijdens deze derde editie brachten drie bevlogen sprekers inhoud, inspiratie en zijn alle 175 aanwezigen aan het denken gezet.  
 

Nieuw soort leiderschap
Tapijttegels met garen van hergebruikte oude visnetten. CO2 opslaan in tegels. Geen lijm meer gebruiken, maar de zwaartekracht. Interface bewijst dat duurzaam niet duur hoeft te zijn maar geld oplevert, aldus de eerste spreekster Geanne van Arkel, Head of Sustainable Development, Interface EMEA.
Willem Ferwerda, directeur van Commonland, schetste de treffende uitdaging: het huidige economische stelsel leidt tot kaalslag van onze planeet. We zijn toe aan een nieuw model waarin niet alleen producten maar ook natuur en functies van ecosystemen een prijskaartje krijgen.
En Jelle de Jong, algemeen directeur van het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN), uitte zijn zorg want 'nog nooit groeiden zoveel kinderen zo ver weg van de natuur op' en nam ons mee in de positieve effecten die planten hebben op onze gezondheid.

"Artsen in Manchester schrijven kamerplanten  voor als medicijn." 

Afsluitend werden er bio-frietjes en bio-drankjes geserveerd tijdens de borrel waar voldoende gelegenheid was voor het leggen van nieuwe contacten en om na te praten over duurzaamheidthema's. 
 
Klimaat positieve toekomst 
Ondanks dat planten de wereld mooier en groener maken, heeft de sierteeltsector op het gebied van duurzaamheid nog veel te doen. CO2-uitstoot, chemische middelen, plastic: het kan en moet beter. 
Royal Lemkes werkt daar hard aan. "We hebben maar één aarde en daar moeten we zuinig op zijn. Het is belangrijk dat we ketenpartners hebben die met ons meedenken richting een klimaat positieve toekomst. Dit omvat zowel het duurzaam telen van planten, het productieproces, het transport, tot aan het voorkomen van verspilling in het retailschap", aldus Elise Wieringa, manager Duurzaamheid en Kwaliteit bij Royal Lemkes. "Alleen samen kunnen we impact maken". 
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant