12e BIJendiner redt nog meer bijen | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl
Foto: DFG

12e BIJendiner redt nog meer bijen

Donderdagavond 26 september a.s. is het 12e BIJendiner dat Deborah Post van Honey Highway organiseert in samenwerking met landgoed Op Hodenpijl in Schipluiden.

De avond bestaat uit rondleidingen langs de bijen en over het bloemenveld en een diner van de rijke oogst uit de biologische tuin. Tevens zijn er een aantal gastsprekers in het kerkje van Op Hodenpijl uitgenodigd. Deborah Post en Peter de Groot geven een update en vertellen onder andere over de oogstwinning van de natuurzaden. Er zijn al 12 tafels voor 6 personen gereserveerd door bedrijven. En er zijn nog een aantal tafels beschikbaar.
 
Mooie Red-De-Bij projecten met het bedrijfsleven
Steeds meer mensen begrijpen dat de bijen het zwaar hebben, omdat er nauwelijks bloemen zijn. We zijn goed bezig met z'n allen en moeten nu verder, we zitten in een positieve flow 'Follow the Sun'. Honey Highway heeft in de afgelopen drie jaar 100 kilometer bermen van wegen, spoortrajecten en dijken ingezaaid met meerjarige wilde bloemen afgestemd op de grondsoort en regio. Grote overheidsinstanties werken volop mee aan Honey Highway zoals: ProRail, Rijkswaterstaat en verschillende Provincies. Zij ondersteunen ons initiatief en nemen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Nu is het tijd om het bedrijfsleven te betrekken. Bedrijven zoals Dutch Flower Group en Stichting Leefomgeving Schiphol hebben al op grote schaal projecten geïnitieerd en die worden nu uitgevoerd.
 
BIJendiner
Het vorige BIJendiner stond in het teken van infrastructuur met wegenbouwer(s), waterschappen, ProRail en Rijkswaterstaat. "We zijn goed op weg maar er is nog wel een stapje extra nodig," aldus Deborah Post. Op 26 september a.s. zal ze terugblikken op het Nationaal Bijengezondheid Actieprogramma, zoals dat acht jaar geleden is neergezet en dan worden de volgende conclusies getrokken:
1.    Er wordt meer onderzoek gedaan naar bijengezondheid i.p.v. een superbij kweken en klonen;
2.    Er komen meer jonge imkers;
3.    Er wordt minder gif gespoten;
4.    Er moeten meer wilde bloemen komen.

"Dit laatste punt vergeten we steeds", vervolgt Deborah Post. "Deze stap heeft een extra boost nodig." Vandaar het BIJendiner initiatief om de deelnemers enthousiast te maken voor Honey Highway. Geïnteresseerd? Reserveer nu een plek via www.ophodenpijl.nl
 
Ondernemers VBA Zuid
De ondernemers van het bedrijventerrein VBA Zuid plaatsten een bijenvolk in de berm van Honey Highway Aalsmeer. Deze Honey Highway, enige maanden geleden ingezaaid met meerjarige wilde bloemen, beslaat een oppervlakte van maar liefst 30.000 m2 rondom het bedrijventerrein. In de biodynamische bijenkast kunnen honingbijen overwinteren.  

De 360 verschillende soorten wilde bijen en originele Nederlandse honingbij staan zwaar onder druk. Op biologisch-dynamische manier wordt omgegaan met deze Nederlandse honingbijen om ze weer terug te brengen in het landschap in plaats van het kunstmatige bijenhouden. De Honey Highway is daardoor ook educatie voor de duizenden mensen die op en rond het bedrijventerrein in Aalsmeer werken. Het bijenvolk kan men bekijken op de hoek van de ingang naar het bedrijventerrein VBA Zuid en de Legmeerdijk. 
 
Biodiversiteit versus gras 
In samenwerking met Schiphol Leefomgeving en tezamen met de ondernemers van VBA Zuid zijn de bermen die het terrein omzomen, professioneel voorbereid en ingezaaid met meerjarige inheemse natuurzaden.  
Ondernemer Leo Lamboo benadrukt: "wij vinden dit initiatief heel belangrijk voor biodiversiteit en de bijen, en zijn bijzonder blij dat dit tot stand is gekomen door Dutch Flower Group (DFG) en Schiphol Leefomgeving die hun schouders vereend onder Honey Highway hebben gezet, voor meer wilde bloemen in onze directe omgeving. De meer dan 40 soorten wilde bloemen komen voorjaar 2020 in bloei."  
"Dit is niet alleen een prachtig gezicht maar bovenal leveren deze wilde bloemen voedsel voor bijen, hommels en vlinders over zo'n grote mogelijke periode, zodat goed overwinteren mogelijk wordt," aldus Harry Brockhoff van DFG.  
 

Foto boven: Ondernemers VBA Zuid.
Foto onder: Deborah Post, van Honey Highway.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>