Meer dan 100 vrienden voor Bamboo Village Uganda | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl
Foto: bamboo village

Meer dan 100 vrienden voor Bamboo Village Uganda

Bamboo Village Uganda, het Nederlandse project dat bamboe aanplant in Oeganda om onder meer CO2 te compenseren, is deze week door de magische grens van 100 vrienden gegaan.

Bedrijven en individuen die het initiatief steunen, ontmoetten elkaar afgelopen dinsdag bij Koppert Cress in Monster. 

Bamboo Village Uganda (BVU) is een initiatief van Henri Potze, die eerder ook verantwoordelijk was voor de oprichting van Benefits of Nature. Het idee is in de basis even simpel als doeltreffend: door de aanplant van bamboe in Oeganda, wordt CO2 geabsorbeerd. Hierdoor komt minder koolstofdioxide in de atmosfeer en wordt de opwarming van de Aarde actief tegengegaan. Maar BVU gaat verder. Veel verder. Want de plantages vormen ook een bron van werkgelegenheid. Voor het project worden bamboespecialisten, veldwerkers en plantagemanagers opgeleid. Daarnaast worden banen gecreëerd voor creatieve ondernemers die de bamboe gebruiken om producten van te maken. En ook andere toepassingen van bamboe moeten worden gerealiseerd, zo kondigt Potze aan.

Warme steun
Om dat alles voor elkaar te krijgen, is de steun van vrienden hard nodig. Bedrijven die hun CO2-uitstoot willen compenseren, kunnen daarom investeren in de aanplant van bamboe. Maar ook individuen die het project een warm hart toedragen kunnen vriend worden door een donatie te doen. En wie wil, kan zelf ook rol van betekenis spelen in een van de vele deelprojecten die BVU op stapel heeft staan.
Tijdens een eerste samenzijn van vrienden werden alle initiatieven deze week op een rij gezet. Van de ontwikkeling van bananenpapier, het winnen van vezels uit onkruid en bamboe en de productie van gebruiksvoorwerpen van bamboe tot het vervaardigen van bamboebouwmaterialen en zelfs een heus bamboedorp. De ambities van BVU zijn hoog, maar door de warme steun van inmiddels meer dan honderd vrienden zeker ook realistisch. Koppert Cress, afgelopen dinsdag host van de bijeenkomst, heeft inmiddels besloten de volledige CO2-uitstoot met bamboe te compenseren. En zo zijn er meer bedrijven en organisaties die BVU omarmen. 

Concept Center en dorp
BVU Propagations werkt hard aan de vermeerdering van bamboe en het team van specialisten groeit hard. Het eerste doel voor 2019 is bovendien bereikt met het passeren van de 100 vrienden. Voor het eind van het jaar moet ook het Bamboo Concept Center realiteit worden. Hier zullen straks Oegandezen worden opgeleid om de productie van bamboeproducten flink op te schalen. En dan is er nog het échte Bamboo Village Uganda, een dorp waar medewerkers van de plantages straks een veilig en betaalbaar onderkomen krijgen. Samen met een architectenbureau zijn de eerste tekeningen inmiddels gemaakt en het ontwerp voor de woningen van bamboe is klaar. Daarmee wordt BVU niet alleen een duurzaam project waarmee bedrijven en consumenten hun CO2 kunnen compenseren, maar wordt het vooral een oprechte en enthousiaste beweging die het leven van velen in Oeganda zal verbeteren. 

Zélf vriend worden?
"Dat kunnen we niet alleen, daar hebben we de hulp van onze vrienden keihard bij nodig", liet Potze tegenover een groot aantal vrienden weten. "Het is belangrijk om met elkaar een sterk wij-gevoel te creëren, want het is óns bamboeproject dat drijft op een gezamenlijke passie. We gaan hier de komende jaren met alle vrienden verder vorm aan geven."

Bedrijven en individuen die ook vriend van Bamboo Village Uganda willen worden en welllicht zelfs een rol voor zichzelf zien weggelegd bij een van de deelprojecten, kunnen terecht op bamboovillageuganda.com. Hier is ook meer informatie te vinden over alle initiatieven, het gebied en de behaalde resultaten.  

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>