Grootouderdag: samen tegen eenzaamheid | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl
Foto: felinifoundation

Grootouderdag: samen tegen eenzaamheid

Grootouderdag is ontstaan in Italië in 1997 en in 2005 door het Italiaanse parlement bij wet geïnstalleerd, en benadrukt de belangrijke rol van grootouders in het gezin en in de maatschappij in het algemeen.

Tijdens deze bijzondere dag ontmoeten generaties elkaar, versterken ze hun banden en leren ze van elkaar. Het opbouwen van een netwerk tussen generaties voorkomt immers eenzaamheid op latere leeftijd. Grootouderdag is naar Nederland gebracht door de Felini Foundation https://www.felinifoundation.nl/. Deze stichting heeft als doel de communicatie tussen generaties te bevorderen. Op Grootouderdag worden opa's en oma's extra in het zonnetje gezet. In Nederland wordt Grootouderdag gevierd op de 1e zondag (of weekend) in oktober.

Italië eerst
Vrijdag 6 september organiseerde de Italiaanse liefdadigheidsstichting Don Carlo Gnocchi de eerste Grootouderdag bijeenkomst van 2019. Dit is tevens de kick-off van een reeks van evenementen, die dit jaar in verschillende landen plaatsvindt in het kader van deze speciale feestdag voor opa's en oma's.
De Don Carlo Gnocchi Foundation steunt Grootouderdag sinds het begin. Gezien hun rol in de samenleving en de enorme schat aan kennis en ervaring die ze doorgeven aan jongeren worden vele senioren ook wel "grootouders van iedereen" genoemd.
In 2009 promootte de Stichting samen met het Comité Grootouderdag en Champions for Children, opgericht door de beroemde voetballer Clarence Seedorf, het liefdadigheidsinitiatief "Een bloem voor een avontuur", een schrijfwedstrijd voor kinderen met als thema grootouders en bloemen. Omdat elke oma en opa wel een bloemetje verdient.
Het geven van planten en bloemen is een prachtig symbool van de bijzondere en unieke band tussen grootouders en hun kleinkinderen. Verder zet ook dit jaar de Noord-Italiaanse Regio Lombardije de traditie voort met de buitengewone opening van het Palazzo della Regione ter gelegenheid van Grootouderdag. Op zondag 6 oktober opent het gebouw in Milaan haar deuren voor grootouders en kinderen, die kunnen deelnemen aan bloemen en planten workshops. 

In Nederland
Dit jaar valt Grootouderdag in de "Week tegen Eenzaamheid", een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat in de eerste week van oktober plaatsvindt. Verschillende Nederlandse steden en provincies nemen deel aan de Week tegen Eenzaamheid met activiteiten voor jong en oud. In de regio Apeldoorn wordt Grootouderdag gevierd in verschillende zorgcentra. Dordrecht viert Grootouderdag in het kader van de Week tegen Eenzaamheid met verschillende bloemen workshops in de stad.
In samenwerking met de bibliotheek in Deventer wordt er jaarlijks een opa- en omadag georganiseerd. Dit jaar bracht een delegatie van de bibliotheek een bezoek aan Casa Verdi in Milaan. Dit rusthuis voor bejaarde musici werd destijds opgezet door de de Italiaanse componist Giuseppe Verdi. In Casa Verdi wonen ook jonge studenten in het kader van een  project om kennisuitwisseling tussen generaties te bevorderen. Ter gelegenheid van dit bezoek gaf de talentvolle Japanse pianiste Miura Mari een concert, dat zo'n diepe indruk heeft gemaakt dat ze naar Deventer werd uitgenodigd.
Op zaterdag 5 oktober organiseert de bibliotheek workshops en voorstellingen, waaronder een concert van Miura Mari. Na haar opleiding aan het conservatorium van Tokyo, studeerde de pianiste aan de Internationale Muziekacademie in Rome en volgde de tweejarige opleiding aan het conservatorium G. Verdi in Milaan. Zij won de internationale wedstrijd voor pianobegeleiders "Ottorino Respighi", werkt aan talrijke internationale producties en geeft concerten over de hele wereld. 
Grootouderdag in de wereld

Europa
De groeiende vergrijzing van de bevolking in Europa gaat gepaard met een toenemende eenzaamheid onder ouderen. Het opbouwen van een sociaal netwerk tussen jong en oud is de beste manier om eenzaamheid te bestrijden. Grootouders die goede contacten hebben opgebouwd met hun kleinkinderen zien ze over het algemeen vaak en voelen zich minder alleen. Grootouderdag - die tot doel heeft de communicatie tussen generaties te bevorderen - bezet momenteel in veel Europese landen een vaste plek in de agenda.

Kalender Grootouderdag 2019 
2 oktober: Italië, Spanje, Kroatië, Slovenië
6 oktober: Nederland, Verenigd Koninkrijk, Ierland
13 oktober: Duitsland, Oostenrijk
28 oktober: Rusland

@Goed contact met je familie
Het is aangetoond dat het vroeg opbouwen en onderhouden van een netwerk, eenzaamheid op latere leeftijd helpt voorkomen. 'Die contacten tussen kleinkinderen en grootouders zijn - naast heel plezierig - ook preventief tegen eenzaamheid. Als je 55 bent, ben je meestal nog wel fit. Ben je 90, dan meestal niet meer. In die tussentijd moet je zorgen dat je een goed netwerk opbouwt. Ook met je kleinkinderen. Of, als je die niet hebt, met de jongere generatie. Tegen de jongere generatie zou ik willen zeggen: neem contact op met ouderen. Sta er voor open. Het brengt iedereen zoveel.' Charles Lansdorp, Comité Grootouderdag.

Felinifoundation werkt samen met Fairtrade
Fairtrade staat voor eerlijke handel. Fairtrade staat voor een goede en eerlijke beloning van arbeid. Fairtrade staat ook voor duurzame produktie. Fairtrade bloemen zijn bloemen met een verhaal en dit sluit goed aan bij het verhaal van grootouderdag. Grootouders willen immers niets liever dan een gezonde planeet achter laten voor de toekomstige generaties. 

Voor meer informatie
Felinifoundation.nl, info@felinifoundation.nl 
tel. + 39-342-5687028
https://www.facebook.com/grootouderdag

 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>