Logo bloemenkrant.nl
Bart Siemerink en René Schrama breken lans voor jonge kwekers.
Bart Siemerink en René Schrama breken lans voor jonge kwekers. (Foto: )
Growers pride

Instroom jonge kwekers is een must

Vervolg van: Pot-Dahlia's voor elke markt en tijd

"Van de honderdvijftig kwekers in het jaar 2000 zijn er nu helaas nog maar veertig actief. Het verbeteren van resultaten en de instroom van jonge kwekers is daarom een echte absolute must."

Sleutelwoorden

"Anderzijds kent ook de handel voor dahlia's voor de tuin via de traditionele kanalen zo zijn uitdagingen. Betere afstemming van de productie, kwaliteit en assortimentsverbetering zijn hier de sleutelwoorden. Online verkopen kunnen hier kansen bieden om het verloren terrein terug te winnen, alsmede inspelen op de vraag naar duurzaamheid en hoe de dahlia's een belangrijke rol kunnen spelen in relatie tot de bijen en vlinders."

Kansen snijdahlia's

Kansen voor dahlia als snijbloem liggen er ook, want wereldwijd neemt de vraag toe naar dahlia's als snijbloem. Dit betreft veelal lokale productie. "In Nederland worden de snijdahlia's zes maanden per jaar in kassen geteeld. Met de juiste veredeling kan op dit gebied nog een spectaculaire vooruitgang worden geboekt."


Samenwerking

Tevens werd door Schrama aangehaald dat op promotioneel vlak wordt samengewerkt met partijen als Flower Science en iBulb. Een win-win situatie was het dat het Holland Dahlia Event in dezelfde periode was gepland als de internationale boomkwekerijvakbeurs Plantarium in Boskoop. Dit leverde een bezoek op van een groep van vijfentwintig internationale vakjournalisten en belangstelling voor het Holland Dahlia Event van de internationale beursbezoekers.

Showtuin

Keukenhof directeur Bart Siemerink memoreerde dat de bloemententoonstelling het afgelopen jaar voor het eerst samenwerking zocht met dahliakwekers. "We kwamen in gesprek met René Schrama en dit resulteerde in een mooie showtuin met ruim 150 soorten dahlia's, die wat meer gericht is op de consument. Laten zien hoe mooi de dahlia's zijn en wat de gebruiksmogelijkheden zijn helpt de interesse voor het product te vergroten."

Praalwagen

De grote trekker bij de dahliashowtuin in Keukenhof was tijdens het Holland Dahlia Event de fraaie met dahlia's overdekte praalwagen 'Rise of the Phoenix', die geleend was van het Bloemencorso van de Bollenstreek. Deze bleek ideaal voor het maken van dahliaselfies. Er kon een prachtig assortiment snijdahlia's bij de Hofboerderij worden bezichtigd en voor kinderen was er een speurtocht. Elders in de streek toonden nog meer bezoeklocaties van de veredelaars en kwekers een prachtig handelsassortiment. De CNB dahliatuin bood veel moois in De Tulperij in Voorhout en een topper was eveneens de dahliamozaïekwedstrijd in Lisse en Hillegom. Museum De Zwarte Tulp in Lisse haakte op het Holland Dahlia Event in met een de thematentoonstelling 'Van Dahlia tot Chocola'.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden