Logo bloemenkrant.nl
Peter Rodenrijs tussen de cyclamen.
Peter Rodenrijs tussen de cyclamen. (Foto: )
Growers pride

Kansen outdoor Cyclamen blijven liggen

Van outdoor Cyclamen kunnen consumenten maanden plezier hebben. Alleen is er geen promotie en wordt het verhaal van de outdoor Cyclamen niet verteld.

DOOR WILMA VAN VELZEN

"Jammer" zegt Peter Rodenrijs, Royal FloraHolland productmanager bloeiende planten waaronder Cyclaam. "Vooral omdat van de Cyclamen ook een prachtig assortiment balkon- en patioplanten beschikbaar is voor buiten. Hierdoor laat de sector een unieke kans liggen om de verkoop in het najaar te stimuleren. Hoog tijd dus voor de kwekers en afnemers om ook het outdoor Cyclamen verhaal te vertellen."

Multifuncioneel

Cyclaam is een van de grotere najaarsproducten en wordt aangevoerd door zo'n zestig aanvoerders van Royal FloraHolland. Het kleurenpalet is breed en de toepasbaarheid is multifunctioneel. "Behalve als kamerplant worden Cyclamen ook gebruikt als tuinproduct en zie je ze steeds vaker in najaarsarrangementen. Zo heeft een Franse keten afgelopen jaar rode grootbloemige Cyclamen in een outdoor Kerst arrangement goed verkocht."

Kwaliteit

De markt groeide de afgelopen jaren te hard en kon dit moeilijk verwerken. De extra productie ging volledig naar de veilingklokken, wat resulteerde in slechte prijzen. Doordat enkele aanvoerders vorig jaar gestopt zijn met Cyclamen en meer marktgericht werd geteeld, is de klokaanvoer fors gereduceerd. Dit deed de prijzen weer enigszins normaliseren. Anderzijds is Cyclaam een product dat verzorging nodig heeft in de keten. De beste kwaliteit wordt dan beloond met betere prijzen. Immers, ook de handel kiest steeds vaker voor kwaliteit."

Kwaliteit en houdbaarheid blijven een punt van aandacht stelt Peter: "Ook in het schap is Cyclaam een product dat verzorging nodig heeft. Doordat de retail steeds meer macht krijgt en juist bij dit afzetkanaal relatief weinig aandacht aan het product wordt gegeven, vraagt dit actie van kwekers en veredelaars. Bijvoorbeeld met verlenging van de levensduur van Cyclaam waarmee uitval wordt geminimaliseerd middels vochtvasthoudende grond, ingenieuze watergeefsystemen en/of kwalitatief goede planten."

Grootbloemig

Het komende seizoen verwacht Peter dat de afzet van Cyclamen stabiel blijft. "Voor de aanvoerders die gestopt zijn met Cyclamen hebben zich nog geen nieuwe kwekers aangemeld. Prijsvorming is een lastiger punt. Mijn persoonlijke keuze is dat de grootbloemige Cyclaam voor wat betreft de prijsvorming nog wel wat verder mag groeien. Bij deze potmaat zijn de marges namelijk het kleinst. Trend is dat aanvoerders naast gemengde trays ook vaker een gedeelte van de productie op kleur gaan telen. De vraag hiernaar neemt toe." Jaarlijks komen er weer fantastische productverbeteringen bij, maar de vraag blijft of de consument deze kan onderscheiden. De consument zou hierop geattendeerd moeten worden, waarbij een beetje hulp van de handel wel gewenst is. Dit seizoen wordt een noviteit selectief geïntroduceerd bij twee ketens die de verkoopcijfers gaan terugkoppelen. Seizoen 2020-2021 wordt deze soort verder uitgerold."

Promotie

In 2017 was de laatste kleinschalige promotie voor outdoor Cyclamen. Deze is jammer genoeg gestopt. Naast de noodzaak hiervoor vanuit de aanvoerderskant zouden derden zoals veredelaars en vermeerderaars op dezelfde lijn moeten zitten. Thans ontbreekt dit. Kansen biedt een met andere producten gedeelde promotiecampagne, zoals de goed lopende promotiecampagne Kalanchoë Garden. Vanuit Royal FloraHolland willen we dit ondersteunen, mits hiervoor behoefte is.

Brexit

"De Brexit-perikelen blijven zorgelijk, want één op elke zeven Cyclamen gaat richting Verenigd Koninkrijk. De exacte impact weet niemand, terwijl daar de eigen productie Planten, ook Cyclamen, weer licht wordt opgeschroefd. Positief is dat vanaf dit seizoen vanuit Royal FloraHolland een dienstverlening is gestart om samen met de kweker of klant inzicht te geven waar kansen liggen voor meer afzet van Cyclamen met bijvoorbeeld een afzetadvies, Benchmark of productmarktbeeld."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden