FloraHolland Naaldwijk.
FloraHolland Naaldwijk.

RFH zag verduistering zelf niet

Algemeen

Een 28-jarige man uit Den Haag was pas negen maanden bij RoyalFlora Holland in dienst, maar zag in die periode kans € 4,3 miljoen te verduisteren. Volgens woordvoerder Michel van Schie had hij daar niet eens een toppositie en was het misdrijf niet bekend bij de directie toen die de jaarcijfers van de veiling in april presenteerde. De winst van de coöperatie over 2018 van iets meer dan 3 ton was zelden zo laag.

Maar dat heeft niets met de verduistering te maken, meldt RFH. De directie, bestaande uit algemeen directeur Steven van Schilfgaarde en financieel directeur David van Mechelen, wist van niets tot daar een tip van het Openbaar Ministerie (OM) binnen kwam over merkwaardige overboekingen. Ook de Raad van Commissarissen (RvC) had tot die tijd niets door. De medewerker op de financiële afdeling in Naaldwijk bleek geregeld bedragen naar eigen rekening door te sluizen. Of die met fust hebben te maken, kan of wil Van Schie niet zeggen. In feite blijft onduidelijk van welke processen de verdachte gebruik maakte. De veiling doet daarover geen mededelingen en het wachten is dus op de openbare rechtsgang. Nu de zaak onder de rechter is, zegt de veiling geen informatie te kunnen verstrekken over wat er precies is gebeurd. In de toekomst zouden dergelijke frauduleuze handelingen onmogelijk zijn, omdat er maatregelen zijn genomen op het gebied van autorisatie van uitgaven, meldt de woordvoerder.

Onderzoek

Pas een maand na de presentatie van de cijfers over 2018 volgde de aanhouding van de verdachte door het OM en stelde RFH zelf ook een onderzoek in. Volgens bronnen is de veiling tot een bedrag van tien miljoen euro verzekerd tegen financiële malversaties, maar Van Schie spreekt dat bedrag tegen. Hij zegt overigens wel te weten dat de € 4,3 miljoen ruimschoots door de verzekering wordt gedekt. Bij de verzekeraar is inmiddels een claim ingediend. Los daarvan probeert het OM iets van het geld terug te halen. Formeel is Van Mechelen als CFO verantwoordelijk voor de financiën van de veiling. Hij maakte sinds oktober vorig jaar deel uit van de directie. De frauderende medewerker kwam in augustus in dienst.
 

Misbruik

Volgens forensisch onderzoek heeft hij misbruik gemaakt van de handelingsruimte die bij zijn functie hoorde. Wat die functie was en hoe de man heette, wil RFH niet zeggen. Wel dat hij tot de lagere medewerkers behoorde, bij wie kennelijk ook fraude mogelijk was, maar die over een specialistische kennis van het financiële systeem beschikken. Over de mogelijkheid dat zich bij RFH een kennisgebrek op dat specialistische terrein voordoet, zegt de woordvoerder: "Daar kan ik niets over zeggen, maar ik ga er niet vanuit." Intussen geeft hij wel toe dat de controle op de betalingen niet deugde en ook medewerkers op een lagere dan een toppositie geld konden stelen. Maar er worden nu eenmaal per dag 100.000 transacties gedaan bij RFH, voert hij ter verdediging aan. "De verduistering ging heel geleidelijk, over een langere periode met steeds relatief kleine bedragen tegelijk."

 

Invloed

Behalve de verdachte zijn er volgens de veiling geen andere medewerkers bij de verduistering betrokken. Ten tijde van de ontdekking van de benadeling werd aan de ledenraad, die tegenwoordig de ruim vierduizend leden vertegenwoordigt, uitstel gevraagd van het daaraan voorleggen van de jaarrekening over 2018. Na vier maanden is nu een extra vergadering van de raad akkoord gegaan met de concept-jaarrekening. De definitieve jaarrekening kan pas worden goedgekeurd na het forensisch onderzoek. Eventuele invloed van de fraude op de financiën van de coöperatie zullen in die van dit jaar (2019) worden verwerkt.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant