Betere kwaliteit, opbrengst én lagere energiekosten | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl
Foto: signify

Betere kwaliteit, opbrengst én lagere energiekosten

Signify (Euronext: LIGHT), de wereldwijde marktleider in verlichting, kondigde vandaag een nieuw project aan met zijn langjarige partner Arcadia Chrysanten, een toonaangevende commerciële kweker van enkelbloemige chrysanten in Nederland.

Arcadia Chrysanten zal zijn nieuwste 4,7 hectare grote kas uitrusten met een combinatie van Philips GreenPower LED toplighting compact en HPS-verlichting. Arcadia heeft voor het nieuwe, in januari 2019 geïntroduceerde toplighting compact-product gekozen vanwege het passief gekoelde ontwerp en de eenvoudig te installeren constructie die een irrigatiesysteem en zowel HPS- als LED-verlichting ondersteunt. Met deze robuuste oplossing kan in kassen worden geprofiteerd van de voordelen van LED toplighting: verbeterde opbrengst, kwaliteit en voorspelbaarheid van het gewas, en lagere energiekosten.

Geslaagde proef
Signify werkt sinds 2011 samen met chrysantenkwekers en onderzoeksinstituten aan de ontwikkeling van het beste lichtrecept voor het kweken van chrysanten. Arcadia heeft een belangrijke rol gespeeld in dit proces, doordat het in 2016 een grootschalige proefinstallatie plaatste op 2.000m² chrysanten. "Wij hechten veel waarde aan onze intensieve samenwerking met Arcadia tijdens dit proces", zegt Udo van Slooten, Business Leader Horticulture bij Signify. "Hun proef resulteerde in 20% zwaardere chrysantstelen met een zeer constante kwaliteit onder een hybride opstelling van HPS- en LED-verlichting. Daarom heeft Arcadia ervoor gekozen opnieuw met Signify samen te werken voor zijn nieuwe kas. We zijn vereerd door hun vertrouwen in onze oplossingen."

Arcadia
Arcadia is een belangrijke commerciële kweker die in vijf kwekerijen met een totaal oppervlak van 20 hectare een breed scala van enkelbloemige chrysanten van hoge kwaliteit produceert. Arcadia staat er in de branche om bekend dat het voorop loopt met nieuwe innovaties op het gebied van technologie en energiebesparing. "We hebben opnieuw gekozen voor Philips LED's vanwege de ondersteuning die we van hun plantenspecialisten krijgen en vanwege de betrouwbaarheid van de producten. Met de Philips LED's kunnen we het klimaat en licht optimaliseren, in combinatie met de twee schermen die we gaan gebruiken. Zo kunnen we zelfs in de zomer extra groei genereren, en dat zou met enkel een HPS-installatie niet hebben gekund", zegt André van Paassen.

De nieuwe Philips GreenPower LED toplighting compact is niet alleen perfect geschikt voor de nog te bouwen nieuwe kas, maar heeft ook een eenvoudige 1-op-1 schakelaar en hergebruikt de bestaande HPS-stekker en infrastructuur voor betere gewasopbrengsten of lagere energiekosten. In vergelijking met een 1000W HPS-lamp produceert de Philips GreenPower LED toplighting compact dezelfde hoeveelheid licht bij een 40% lager elektriciteitsverbruik. De lamp produceert bovendien zeer weinig stralingswarmte. Kwekers kunnen daardoor de warmte en het licht in hun kassen beter onafhankelijk regelen. In vergelijking met een 600W HPS-lamp produceert de nieuwe energiezuinige LED toplighting compact 80% meer licht met dezelfde hoeveelheid elektriciteit.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>