Afbeelding
Foto: walter landesbergen

Rekening aanvoerder

Algemeen Bloemen in Beweging

Zaterdagochtend 15 juni jongstleden organiseerden de SLB en de VGB een bijeenkomst bij Arie Bouman Tuinplanten BV in Wijk en Aalburg. Op het programma stond 1 onderwerp: het plantenpaspoort. Daarnaast bood gastheer en directeur Dirk Bouman de bezoekers de gelegenheid voor een bedrijfsrondleiding.

Namens het KCB, Kwaliteits-Controle-Bureau, onder andere verantwoordelijk voor de inspectie van planten, waren aanwezig Rolf Keur, hoofd buitendienst en Hayo Andreae, specialist kwaliteit.

In de discussie die volgde werd al snel het pijnpunt in de nieuwe EU-plantgezondheidsverordening gevonden: de kleinste verpakkingseenheid.

Artikel 88

In Artikel 88 van de EU-verordening staat:
Plantenpaspoorten worden door de betrokken professionele marktdeelnemers aangebracht op de handelseenheid van de planten, plantaardige producten en andere materialen voordat zij krachtens artikel 79 in het verkeer zijn binnen het grondgebied van de Unie of krachtens artikel 80 worden overgebracht naar of vervoerd binnen een beschermd gebied. Wanneer dergelijke planten, plantaardige producten of andere materialen in een verpakking, bundel of container worden vervoerd, wordt het plantenpaspoort aangebracht op deze verpakking, bundel of container.

NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, zegt het iets anders: Bedrijven moeten het plantenpaspoort als fysiek document per 14 december 2019 aanbrengen per handelseenheid. Dat betekent dat één zending van gelijke plantenpaspoortplichtige materialen die naar dezelfde afnemer gaat (bijvoorbeeld een doos, bundel, rek, kar of vrachtwagen) voorzien moet zijn van (tenminste) 1 plantenpaspoort.

RFH

In de VBN-productspecificaties stelt RFH: Voor producten waarvoor een plantenpaspoort verplicht is, geldt dat minimaal door de aanvoerder per plant of per verpakkingseenheid een plantenpaspoort moet zijn toegevoegd.

Naktuinbouw en KCB

Het advies van Naktuinbouw is om in gesprek te gaan met de aangrenzende schakels in de keten. Goed met elkaar afspreken hoe je om wil gaan met de plantenpaspoorten en de kleinste handelseenheden.
Bij dit advies sluit de KCB zich aan.

Lijnrijders

De lijnrijders vinden het niet meer dan logisch, dat de allerkleinste handelseenheid een plantenpaspoort bevat. Dat voorkomt rompslomp bij het splitsen van partijen. "Doet de aanvoerder dit niet, dan kopen we bij een aanvoerder die dat wel doet". Dit laatste betekent dat het PPP een concurrentieaspect wordt.

Arie Bouman

Dirk Bouman laat weten dat zijn bedrijf het voor de keten heeft opgelost. Bouman heeft het nieuwe paspoort onderdeel gemaakt van de labels die bij de plant horen.
Dat is inderdaad een mooie service. Maar Boumans oplossing is niet door te voeren voor alles wat er verhandeld wordt. Wat doe je bijvoorbeeld met perkgoed? Daar zijn geen labels of etiketten voor. En hoe zit het met composities, handelseenheden die uit meer verschillende planten bestaan?

Aanvoerders

De aanvoerders zien die bui al hangen. Het PPP integraal aanbrengen bij de bron betekent opgezadeld worden met significant extra werk en kosten. Kosten niet 1-op-1 kunnen worden doorberekend.
Aanvoerders vragen zich af of de EU-verordening wel zo stelling geïnterpreteerd kan worden als Royal FloraHolland doet.

Het is maar de vraag of de schakels in de keten elkaar kunnen vinden in een oplossing.


Door Walter Landesbergen

..

Afbeelding
Frank Timmermans (VGB/SLB)en Manon Velthuis (VGB)
Gastheer Dirk Bouman, van Arie Bouman Tuinplanten B.V.
Hayo Andreae nam de presentatie voor zijn rekening.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant