Logo bloemenkrant.nl
Foto: walter landesbergen
Bloemen in Beweging

Klokmoord

"Verdwijnt de fysieke klok, dan is de stap naar een Greenery voor bloemen en planten nog maar een heel kleintje."

Als je de lift neemt naar de klok zie prachtige foto's van de nieuwe kantoren van Royal FloraHolland. Dat is wel wat anders dan onze werkvloer. Die ziet er niet uit. Geen omgeving die inspireert om je inkopen te doen.

Door Walter Landesbergen

Henk Spaargaren komt al 34 jaar op de veiling. 32 jaar koopt hij op de klok. "Maar de klok is de klok niet meer. Voorheen kwamen er 3 tot 5 klanten per week mee naar de klok. Nu mag ik blij zijn als er eentje mee komt. Mijn klanten worden er niet meer opgewonden van. Wat eens een sterrenrestaurant was, is nu een eetschuur waar elke dag aardappelen en bloemkool met een papje op het menu staat. Het is te veel van het hetzelfde.
De fysieke klok, dat meer dan 100 jaar oude instrument, wordt stukje bij beetje vermoord. En dat is een hele slechte zaak voor de gehele sierteelt."

Overwinning

Henk Spaargaren is boos. De ontwikkelingen rondom de fysieke klok gaan hem zichtbaar aan het hart.

"Al gaat er maar 20% via de klok, dan nog is het een onmisbaar instrument. De fysieke klok is en blijft de plek waar prijsvorming op zijn best is. Ik heb me dan ook in 2017 in de actiegroep Behoud de fysieke klok met hart en ziel ingezet om die open te houden. Die extra algemene ledenvergadering was voor ons een overwinning. En het besluit dat de fysieke klokken zouden blijven een nog grotere."

"Ik heb geen moment getwijfeld om me aansluiten bij de vakvereniging Flora Futura die uit de actiegroep is ontstaan. Sterker nog, collega's zijn gek van mij geworden. Ik heb ik weet niet hoeveel mensen aan de kop gezeurd om zich ook aan te sluiten. Samen sterk."

Urgentie

Spaargaren: "Dat Flora Futura geen vliegende start heeft gekregen, verbaast me echt. Voor veel kwekers en kopers was het al weer snel over tot de orde van de dag. Alsof de urgentie rondom de fysieke klok is verdwenen. Maar ik kan je zeggen, die neemt alleen maar toe. Het is een trieste bedoening. Als Royal FloraHolland zegt dat het een van haar prioriteiten is om de klok te versterken, dan wordt niet de fysieke bedoeld."

Omkeren

"We moeten ervoor zorgen dat er weer reuring rond de fysieke klok komt. Een bruisende verkoopruimte. Minstens zo aantrekkelijk als de nieuwe kantoren van RFH. De BB-kas moet weer terug. Sinds de afschaffing ervaren wij hoe cruciaal die was. Kopers moeten kunnen ruiken en voelen. Ze moeten ook weer een idee hebben van prijs. Dat is nu niet het geval.
We hebben het laten gebeuren dat de etalage van sierteelt Nederland nu leeg staat; de prijscompetitie op de tribune verdwijnt; het assortiment verarmt; beleving is ver te zoeken. Zonder fysieke klok brokkelen ook collegialiteit en kennis af. Niet goed. We moeten de dingen omkeren."

"De fysieke klok is veel meer dan een klok. Het is de ziel van onze sector. Als de fysieke klok verdwijnt, is de stap naar een Greenery voor bloemen en planten nog maar een kleintje. Dan zijn bloemen en planten niet meer dan een gebruiksartikel en definitief beroofd van meerwaarde. Voor Flora Futura is er weer werk aan de winkel."

Henk Spaargaren is directeur van Florink Nederland. Lid van Flora Futura sinds de oprichting in 2017.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden