Afbeelding
Foto: Melinda-lou v/d Linden

Robots

Algemeen Column

Kan zijn dat ik steeds op mensen stuit met dezelfde ervaring. Die geven mij gelijk als ik zeg dat de nieuwe generatie niet rekenen kan.

Ik heb er veel bewijzen voor, maar beperk mij tot de recentste. In een bejaardenhuis hielden leerlingen van een naburige school een Bingomiddag, waar € 7,20 moest worden betaald voor het goede doel. Leuke jongens en meisjes, maar ze konden niet van € 20 terug geven toen iemand voor twee personen wilde betalen. Toen die zei: 'Doe maar vijftien' raakte men collectief de kluts helemaal kwijt. Net als de caissière die niet wist wat ik van € 10 terug kreeg, toen ik € 8,75 moest afrekenen. Technische vooruitgang maakt dat (vooral jonge) mensen op systemen vertrouwen. Wat het systeem zegt is juist en zelf nadenken hoort daar niet bij.
Aan steeds snellere groei van technologie ontkomt ook de sierteelt niet. Robotisering neemt nu hand over hand toe. Vijf jaar geleden zei de directeur van een uit TU Delft voortgekomen robotiseringsbedrijf dat het eindelijk de goede kant op gaat. Naast kwekerijen, zien ook veilpunten een gerobotiseerd toekomstplaatje. Kan niet anders en robots werken als per saldo toch onbetrouwbare mensen (wegens ziekte, vakantie, humeur, rustpauzes enzovoort) dat niet doen. Logisch dat ook Royal FloraHolland uitkijkt naar een gerobotiseerde verdeling. Bijvoorbeeld. Maar ik vraag mij af waar de mensen die dat werk nu doen dan blijven. Over sociale aspecten van de veranderende arbeidsmarkt had ook die directeur destijds niet nagedacht…

Johan Th. Bos
Johan Th. Bos, redacteur van de Bloemenkrant, geeft in zijn columns zijn mening over de sierteelt.

 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant