Dumpen op de klok | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl
Klok Naaldwijk, RFH.
Klok Naaldwijk, RFH. (Foto: Erik van der Burgt / Verbeeld)

Dumpen op de klok

20 woedende mandevilla-kwekers sturen brief naar directie, ledenraad, rvc, klokteam en FPC-leden van Royal FloraHolland.

"Wij als trouwe Royal Floraholland-leden voelen ons zwaar in de steek gelaten."

In een seizoen wat voor de productgroep balkon- en terrasplanten toch al lastig is, werd een groep mandevilla-kwekers op de klokken van Royal FloraHolland onaangenaam verrast door twee marktverstorende gastinzenders. Onbegrip en woede volgden.

De gastinzenders waren samen, op 29 mei jl., goed voor 51% van de handel. Inzenders die het lopende seizoen niets hadden geveild of verstorend aanwezig waren. Bij herkeur van hun aanbod bleek bovendien dat 50% van A2-kwaliteit was.

Brief

Onbegrip en woede maakten zich meester van de kwekers, die zichzelf betitelen als trouwe leden van RFH en die de klok koesteren als een waardevol prijsinstrument. Een brief op poten werd verstuurd naar alle verantwoordelijken binnen RFH en de media, waaronder De Bloemenkrant.

De kwekers willen weten wat RFH heeft bewogen deze aanvoer goed te keuren en welke waarde er nog gehecht kan worden aan RFH's missie m.b.t. het versterken van de klok. En hoe komt het dat Aalsmeer de aanvoer kwalificeert als exces en Naaldwijk niet. Enkele passage's uit de brief:

* Wij als regelmatige vaste aanvoerders kunnen totaal niet begrijpen dat Royal FloraHolland dit soort buitensporigheden faciliteert over de rug van trouwe aanvoerders.

* Moet de prijsvorming kapot gemaakt worden voor de trouwe leden door extra aanvoer toe te laten van partijen die hun rotzooi niet kwijt kunnen in hun eigen verkoopkanaal?

* Als FloraHolland deze aanvoerders had geweigerd, dan was deze handel nooit op de markt gekomen, want die hadden ze tenslotte niet, waardoor nu hun enige uitweg de klok van FloraHolland was en daarmee is de prijsvorming van iedereen verziekt.

* Wie bepaalt er binnen Royal FloraHolland welke producten er extra voor de klok mogen komen en met welke aantallen?

* Wordt er gekeken naar de prijsvorming die gerealiseerd wordt binnen de productgroep en wie bepaalt of dit een marktconforme prijs is? Hoe wordt een marktconforme prijs bepaald?

20 kwekers

De brief is ondertekend door Altanova, Beauty Plants, Bental; Bernhard Patio; Bongaards Kuipplanten; Esperit Plant; MTS Kleijn en Goudswaard; Kuipplanten Kwekerij Beijer BV; Kwekerij de Barreveld; Heemskerk Plant; Kwekerij Marcel Vijverberg; Kwekerij Meeslouwer; Pantar, de tuinderij; Patio Plants VOF; Perry van de Valk; René Grootscholten Kuipplanten; RM Plants; Summerville Plants; De Zonnebloem en Kwekerij Maron.


Royal Holland heeft gereageeerd. Vrijdag 14 juni volgt er een gesprek tussen boze kwekers en een delegatie van RFH.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>