Afbeelding
Foto: Jos Derks

Kasteeltuinen Arcen en Rozenhof Lottum vieren bloeiperiode roos

Algemeen

Kasteeltuinen Arcen dat van 20 tot en met 25 juni het Rozenfestijn organiseert en Rozenhof Lottum, dat van 19 tot en met 23 juni in het teken staat van de Potrozenshow, bundelen hun krachten en organiseren gelijktijdig extra activiteiten met als geurend en kleurend middelpunt; de roos.

In juni staan de rozen volop in bloei. Om de roos de aandacht te geven die ze verdient, werken Kasteeltuinen Arcen en Rozenhof Lottum samen. Bezoekers kunnen op één dag een bezoek brengen aan beide evenementen. Middels het voetfietsveer zijn hartje Arcen en het Rozenhof-pad in Lottum snel met elkaar verbonden. Maar ook via het veerpont Lottum-Arcen/Lomm is er een prachtige verbinding van minder dan twee kilometer tussen de twee dorpen.

De pracht en praal van de roos in Kasteeltuinen Arcen
Kasteeltuinen Arcen is een van Europa's grootste bloem- en plantenparken. Met meer dan 15 verschillende tuinen is er van alles te zien en te beleven. Het in barokstijl aangelegde Rosarium van Kasteeltuinen Arcen geldt als een van de mooiste rozentuinen van Europa. Het statige rosarium is onderverdeeld in tien gethematiseerde rozentuinen waar meer dan 8.000 rozenstruiken in 250 soorten die te bewonderen zijn die in juni volop in bloei staan. De rozen vormen een bijzondere collectie die in de directe omgeving van Arcen worden gekweekt. 

Van 20 t/m 25 juni vindt in Kasteeltuinen Arcen het Rozenfestijn plaats. Een evenement met een gevarieerd programma gericht op de roos. Gedurende de dag geven de bevlogen gidsen van Kasteeltuinen Arcen speciale rondleidingen waarbij bezoekers meegenomen worden op een ontdekkingstocht door het Rosarium. Ook de Rozenopera keert terug naar Kasteeltuinen Arcen. Deze operette wordt meerdere keren per dag uitgevoerd door sopraan Maja van 't Oever en bas Jan Alofs. Zij zullen lichtklassieke melodieën ten gehore brengen die rozen en romantiek als thema hebben. In het kasteel is op de van Gelre-etage een grote tentoonstelling met de mooiste snijrozen van regionale kwekers in prachtige bloemarrangementen gemaakt door regionale topbloemisten. Op de Bel-etage verzorgen de bloembinders van Kasteel Arcen de mooiste seizoenboeketten van rozen die verdeeld per kweker over de historisch ingerichte kamers staan. Daarnaast zijn er in de Casa Verde dagelijks activiteiten en een smaakmarkt met o.a. rozenbier en rozen ice tea. 

Activiteiten in De Rozenhof
De Rozenhof Lottum, bestaande uit een unieke toprozentuin en rozenkenniscentrum is een 'must' voor alle rozenliefhebbers. De Rozenhof Lottum is het podium voor de Nederlandse Rozensector, met de nadruk op de meest gezonde duurzame tuinrozen. De Rozenhof organiseert van 19 t/m 23 juni de Potrozenshow. 

Tijdens de Potrozenshow 2019 is De Rozenhof Lottum, temidden van de prachtig bloeiende geurende en kleurende toprozentuin, weer helemaal in de ban van de mooiste potroos. Kwekers, tuincentra en veredelaars zenden hun beste en mooiste potrozen voor de drie categorieën 'beste tuinroos', 'beste stamroos' of 'beste tafelroosje' in. Deze worden door de vakjury, studenten en leden van rozenverenigingen vakkundig beoordeeld. Tevens kunnen bezoekers aan de rozentuin en kenniscentrum de ingezonden rozen keuren en de favoriete potroos kiezen. Verder is er speciale aandacht voor de categorie 'de mooiste rozenshow': deelnemers maken een aantrekkelijke creatie met rozen en/of combinaties met andere planten om de bezoekers te inspireren en de vele mogelijkheden van potrozen in de eigen tuin, op het terras of balkon tentoon te stellen. Ook wordt dan de speciale roos 'Rosa Green Connection Sweet 16'  gedoopt door Rozenkoningin Mieke en de nieuwe burgemeester Ryan Palmen van de jubilerende gemeente.
Deze prachtige roos is ontwikkeld door de Belgische rozenveredelaar Martin Vissers. De roos wordt formeel aangeboden aan de 16 kernen van de gemeente Horst aan de Maas en aan de besturen van 800 Jaar Horst aan de Maas en Green Connection. Bovendien zullen diverse zangkoren en ook de koninklijke harmonie Lottum speciale muzikale optredens verzorgen in de prachtig bloeiende rozentuin.

Kasteeltuinen Arcen is t/m 3 november (m.u.v. 20 en 23 september) iedere dag geopend van 10.00-18.00 uur.
Rozenhof Lottum is vanaf 18 mei elke dag tussen 10.00 en 17.00 geopend tot 1 november 2019.
 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant