Afbeelding
Foto: wur

Groene vingers niet meer nodig

Algemeen Column

We gaan weer een nieuwe competitie doen. Een competitie waarbij computer- en tuinbouw wetenschappers worden uitgedaagd om met een multidisciplinaire team een teelt tomaten te doen.

De eerste challenge welke gesponsord was door Tencent en David Wallerstein (CXO Tencent) draaide om de vraag of je met kunstmatige intelligentie (artificial intelligence) het sturen van kasklimaat en het watergeven kan overnemen zonder dat hier een teler bij aan te pas komt. Vijf teams streden tegen elkaar om het beste resultaat te halen. Deze teams waren afkomstig uit alle delen van de wereld en hadden allemaal een eigen naam. Zo was er een team The Croperators welke bestond uit medewerkers van AgroEnergy en Delphy, het team deep_greens bestond uit medewerkers van Intel en een Mexicaanse universiteit, team iGrow uit medewerkers van Tencent en een Chinese agrarische universiteit, het team AiCU uit Chinese studenten en onderzoekers allemaal werkzaam in Nederland en het team Sonoma uit medewerkers van Microsoft Research en studenten van een Deense en Nederlandse universiteit. 
Daarnaast was er een zesde team welke buiten mededingen meedeed en als het ware de referentie vormde en bestond uit een aantal Nederlandse groentetelers en medewerkers van ons eigen bedrijf welk op de manuele manier komkommer teelden.

De opdracht aan de teams was om in een kascompartiment van ongeveer 100 m2 met behulp van kunstmatige intelligentie van augustus tot december komkommers te telen. De einduitslag was afhankelijk van drie factoren: de netto winst (de verkoopprijs voor de geoogste komkommers minus de kosten voor onder meer energie, water, arbeid etc.), de inzet van kunstmatige intelligentie (was het algoritme nieuw of het computerprogramma robuust genoeg of de set van gebruikte sensoren opschaalbaar) en duurzaamheid (zoals: de hoeveelheid gebruikte water, CO2 en energie per kilogram komkommers). Uiteindelijk heeft het team Sonoma met een nipte voorsprong op team iGrow gewonnen.  Ook het team van de Nederlandse telers scoorde goed. 

Hoezo groen vingers?
Natuurlijk is het zo dat de schaal, het aantal m2 waarop deze wedstrijd is uitgevoerd, beperkt is en dat daarnaast er in en rondom kassen nog veel beslissingen en gewaswerkzaamheden zijn, waarvoor mensen onmisbaar zijn. Toch is het zo dat deze proef heel veel stof in de sector heeft doen opwaaien.
Immers hoe kan het zijn dat een team wat misschien nog wel nooit in een kas is geweest laat staan ooit een komkommergewas heeft gezien alleen op basis van sensor informatie dit resultaat heeft gehaald. Hoezo groene vingers?

Autonome kas
Ons heeft het heel veel inzichten en data opgeleverd. Wederom gaan we teams uit de hele wereld uitdagen om bij ons kassen te komen besturen om met behulp van artificial intelligence (Ai) kassen te sturen. Wij willen proberen om hiermee een grote stap te zetten in de richting van een autonome kas.
De betekenis van deze ontwikkeling is groot, immers het betekent dat de productiviteit omhoog kan en tegelijkertijd het gebruik van resources kan verminderen. Voor ondernemers die beperkt worden in groei, omdat ze domweg moeite hebben om gekwalificeerd personeel te vinden, is AI mogelijk in de nabije toekomst een oplossing. 

Doet u mee aan onze uitdaging, waarbij wij u vragen om uw expertise op het gebied van AI, machine learning, sensortechnologie te combineren met teeltkennis en verzorging van het gewas en plantenfysiologie en het hiermee op te nemen tegen andere teams en een team van 'traditionele telers'.

Met dit project willen wij de teelt van gewassen een enorme boost geven richting toekomst bestendigde (voedsel)productie. Want is het niet zo met een steeds groeiende wereldbevolking, dat in de toekomst misschien wel veel meer kassen nodig zijn?
Nu is het zo dat teelten worden verzorgd door vakbekwame telers. Op dit moment is het heel moeilijk om voldoende geschoold personeel te vinden. Dat is niet alleen in Nederland zo, maar geldt over de hele wereld.
De stappen die we met dit project zetten, kunnen met betrekking tot geautomatiseerde informatie en AI de teler helpen om alle benodigde informatie te overzien om complexe beslissingen in de teelt te nemen. De vraag die zich voordoet is of deze techniek de mens in teeltprestaties gaat overtreffen. Voor mij is het eigenlijk geen vraag meer… maar veel meer een kwestie van tijd. 

Zie: https://www.wur.nl/en/Research-Results/Research-Institutes/plant-research/greenhouse-horticulture/show-greenhouse/autonomous-greenhouses-2nd-edition.htm
 

Jan Willem de Vries
Wageningen University & Research
Business Unit Glastuinbouw

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant