Afbeelding
Foto: addenda

Addenda en gemeente Westland samen voor biodiversiteit

Algemeen

De Verenigde Naties heeft 20 mei uitgeroepen tot Wereld Bijendag om zodoende meer aandacht te vragen voor de wereldwijde afname van bijen.

Addenda® en de gemeente Westland helpen mee deze datum uit te laten groeien tot een dag waarop bijen de extra aandacht krijgen die zij verdienen. Dit doen zij door gezamenlijk Campanula's (drachtplant voor bijen) te poten in openbaar groen. 

Op maandag 20 mei 2019 plant Wethouder Snijders samen met kwekers van Telersvereniging Addenda® & Marcel Koene van Tuincentrum de Carlton 300 campanula's om het behoud van bijen én bestuivers in de gemeente Westland te stimuleren. Op de rotonde bij de N467 is ruimte vrij gemaakt voor de uitbundige bloemenpracht van Campanula. Campanula fungeert voor bijen als belangrijke voedselbron.

Basis voor biodiversiteit
Bestuivers zoals bijen, vlinders en hommels hebben zowel voor onze samenleving als in de natuur een belangrijke functie. Tachtig procent van de planten op aarde is afhankelijk van bijen. Daarnaast zijn ze noodzakelijk voor het bestuiven van onze tuin- en landbouwgewassen. Bestuivers zijn voor hun voortbestaan vooral afhankelijk van voldoende voedselbronnen. Stuifmeel en nectar moeten gedurende bijna het hele seizoen beschikbaar zijn. Door het aanplanten van meer pollen- en nectarrijke planten kan hier aan bijgedragen worden. "Het is nu nog op kleinschalig niveau, maar in 2020 hopen we het initiatief groter te maken door met meerdere plantenkwekers openbaar groen te voorzien van bloeiende planten. Een grote diversiteit aan bloeiende planten, in een structuurrijke vegetatie is een zegen voor bijen, vlinders en andere insecten!", aldus Natascha van Gaalen, Marketing Manager Addenda®. 

Naast het inrichten van het openbaar groen wil Addenda® ook de inwoners van de gemeente Westland informeren en inspireren (o.a. door bij-scholing) over het belang van bloeiende borders in de tuin. Daar werkt de telersvereniging aan middels de 'Be(e) friendly campagne'. In deze campagne wordt uitgelegd waarom bijen zo belangrijk zijn en hoe het voortbestaan ervan gestimuleerd kan worden. Om de campagne extra onder de aandacht te brengen, is een promotiepakket voor tuincentra ontwikkeld. Tuincentrum de Carlton maakt hier ook gebruik van en steunt het initiatief maximaal. 

Aantrekkelijke leefomgeving
De gemeente Westland werkt aan een aantrekkelijke leefomgeving. Heel bepalend daarvoor is het groen in de wijk. Bomen en planten zorgen voor een aangenaam leef- en woonklimaat. Zij verminderen schadelijke stoffen in de lucht en zijn belangrijk als woonplaats van insecten. Door aandacht te besteden aan de 'Wereld Bijendag' wil de gemeente Westland het belang van biodiversiteit in de leefomgeving benadrukken.


Vanuit de consumentenfilosofie 'Genieten in de tuin' werken de kwekers van Addenda® vanzelfsprekend aan verduurzaming. Gewasbescherming- en biodiversiteit zijn daar een belangrijk onderdeel van. Addenda® volgt hiervoor een eigen systeem en heeft daarbij de regie in de gehele keten – van stekje tot eindproduct. Daarnaast telen alle Addenda®-kwekers neonicotinoïden vrij. Deze middelengroep is bedoeld om planten te beschermen tegen insectenvraat, maar het middel kan schadelijk zijn voor het milieu. 

Fotobijschrift: v.l.n.r. Marcel Koene (TC de Carlton), Wethouder Leen Snijders (Gemeente Westland), Thijs van der Valk (OK Plant), Piet Kuivenhoven (Kuivenhoven Poeldijk), Adwin v Loenen & Natascha v Gaalen (Addenda).


 


 

Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant