Bibliotheek Deventer op bezoek in Italië voor grootouderdag | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl
Foto: charles lansdorp

Bibliotheek Deventer op bezoek in Italië voor grootouderdag

Kim Willemsen won in oktober 2018 de tekenwedstrijd op Opa en Oma-dag in de Bibliotheek Deventer.

De prijs was een reis naar Italië. Op zondag 5 mei vertrok ze voor een onvergetelijke reis, mét een enthousiaste delegatie van de bibliotheek.
Het reisgezelschap bestond uit Kim en haar vader Dennis, Charles Lansdorp (initiatiefnemer) en een delegatie van de Bibliotheek Deventer: Marieke Rienstra, Ojon van Strijland en Agnes Schimmelpenninck.
Het is niet voor niks dat de reis naar Italië voerde. In Italië is Festa Dei Nonni (feest van opa en oma) een officiële feestdag. In Italië spelen grootouders van oudsher een belangrijke rol binnen de familie en op Festa Dei Nonni zetten Italiaanse bambini hun oma en opa in het zonnetje. 

Levenswijsheden doorgeven
In 2018 werd de 5e Opa en Oma-dag in de bibliotheek gevierd. De bibliotheek wil met het project de aandacht vestigen op de band tussen grootouders en hun kleinkinderen en wil het doorgeven van levensverhalen en levenswijsheden van generatie op generatie stimuleren. Ieder jaar hoort daar een wedstrijd bij voor kinderen. Honderden leerlingen uit het basisonderwijs in Deventer tekenen een mooi verhaal over hun grootouders. Kim won met haar tekening de reis naar Italië. 

Officiële ontvangst in het Parlement van Lombardije
Van 5 t/m 8 mei was Kim in Italië met op 7 mei een druk programma voor het hele reisgezelschap. De dag begon met een officiële ontvangst in het Parlement van Lombardije, waar het belang van de band tussen kinderen en ouderen werd toegelicht. Daar maakten zij kennis met Samuele Astuti, senator van de regio Lombardije. Het parlement van Lombardije gaat onderzoeken hoe zij een project als de Deventer Opa en Oma-dag kunnen organiseren.
Vervolgens werden zij rondgeleid door Casa Di Verdi. In dit rusthuis in een paleis wonen ruim 60 gepensioneerde muzikanten samen met jonge muziekstudenten. Zij ondernemen muzikale activiteiten en leren van elkaar.
Vervolgens waren Kim en haar reisgezelschap te gast op de ambassade ter ere van Koningsdag* in Milaan, waar zij speciaal welkom werden geheten door de Nederlandse consul-generaal Johan Verboom en de Nederlandse ambassadeur Joost Flamand. Bij elke ontmoeting werd benadrukt hoe belangrijk een goede band tussen verschillende generaties is.

Felinifoundation
Charles Lansdorp woont in Italië en is een van de initiatiefnemers van de Italiaanse feestdag Festa Dei Nonni. Vanuit de door hem opgezette Felinifoundation heeft hij deze feestdag naar Nederland gebracht. De foundation is actief in meerdere Europese landen en heeft als doel de communicatie te bevorderen tussen generaties en wil in heel Europa een Festa Dei Nonni realiseren.


Fotobijschrift, van links naar rechts:
Ojon van Strijland, Agnes Schimmelpenninck, Marieke Rienstra, Johan Verboom, Joost Flamand, Charles Lansdorp, Kim (**met Fairtrade-boeket) en haar vader Dennis Willemsen. 

* Bloemen voor Koningsdag zijn gesponsord door OZ Export en ism Sonneveld Hortensia, Vreeken Bouvardia, Ichtus Flowers, Bredefleurs en Van der Plas.
** Rozen in boeket zijn Fairtrade en zijn van FrescoFlowers. Bloemwerk werd verzorgd door Dini Holtrop en Bert Kuiper.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>