Pand vol efficiency van Dillewijn Zwapak | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl
Foto: Jeffrey de Bie

Pand vol efficiency van Dillewijn Zwapak

"Een fantastische aanwinst voor Amstelveen", noemden feestgangers zaterdag het gebouw van verpakkingsgigant voor de sierteelt Dillewijn Zwapak BV.

Zij doelden vooral op de vormgeving van het interieur van het nieuwe hoofdkantoor, dat net over de grens met Aalsmeer op kersvers industrieterrein De Loeten officieel werd geopend.


DOOR JOHAN BOS


Managing director Mark de Krosse deed dat door via een klap op een rode knop een spectaculaire lasershow te activeren, waarin promotie voor de onderneming niet ontbrak.


Drie bedrijven

De Krosse was ook degene die in april vorig jaar de eerste paal voor het pand sloeg, dat begin van dit jaar eigenlijk al in gebruik werd genomen en dus in negen maanden verrees. Het gebouw vervangt de drie locaties – ontstaan door de fusie in 2011 van Dillewijn met Zwapak en Victory - waar het bedrijf voorheen was gevestigd, wat ook drie verschillende magazijnen inhield en in totaal ongeveer180 medewerkers.

Efficiënter

In het nieuwe 18 meter hoge hoofdkantoor wordt efficiënter gewerkt, vooral door volledige automatisering van de interne logistiek en gebruik van robots en zelf rijdende heftrucks. Dat scheelt onder meer veel personeelskosten, gaf De Krosse toe. "Maar in deze tijd kun je personeel toch moeilijk krijgen". Intussen moest wel afscheid worden genomen van een deel van het personeel. De Krosse sloeg vorig jaar dan ook de eerste paal in het besef dat het niet voor iedereen een feestelijke gebeurtenis was. Sommige functies van weleer zijn nu niet meer nodig.

Er is in het nieuwe pand, waar nog ruim honderd mensen werken, 140.000 kubieke meter opslagruimte, waarvan vrijwel het grootste deel voor het feest werd gebruikt. Muzikaal wisselden de band Hottown en een DJ op het grote voor de gelegenheid daar ook opgebouwde podium elkaar af. En er waren in de 'feestzaal' allerlei (vooral fotografische en virtuele) attracties, alsmede volop eten en drinken. Het gebouw beslaat een oppervlakte van 13.000 vierkante meter en is opgetrokken op grond van een voormalige kwekerij.

Keurmerk

De bovenste twee verdiepingen bevatten kantoren voor onder meer toonzaal, inkoop, verkoop, ontwerp, kantine en diverse vergaderruimten in een futuristische vormgeving. Het interieur-ontwerp is van PI-design (gekozen uit drie bureaus), waarvan Ted Piskora nauw samenwerkte met architect Henk Jan van Slooten. De kantoorruimte bestaat voor het grootste deel uit flexplekken, met elektronisch verstelbaar kantoormeubilair in.

Op het feest waren ruim 600 personen, waar ondermeer personeelsleden, leveranciers en klanten aanwezig. Vooral die laatsten dankte De Krosse bij de opening. "Zonder u konden wij dit niet beleven", wist hij.

De onderneming, waarvoor de grondslag al dateert uit 1936, levert verpakkingen over heel de wereld aan kwekers, groothandel en bloemisten. Duurzaamheid is voor haar kennelijk heel belangrijk. Het FSC gecertificeerde bedrijf (dus met een keurmerk tegen ontbossing en de daaraan verbonden gevolgen voor klimaatverandering) wekt bijvoorbeeld energie op met 2736 zonnepanelen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>