Logo bloemenkrant.nl
André Hoogenboom en Dirk van Vuurde tussen de White Pearls.
André Hoogenboom en Dirk van Vuurde tussen de White Pearls. (Foto: )
Growers pride

Alstroemeria is continue in beweging

Alstroemeria zit aan de bovenkant van duurzaam produceren

Alstroemeria is typisch zo'n product dat continue in beweging is. Is het niet op het gebied van kwaliteit, dan is er wel een interessante assortimentsuitbreiding te melden. Maar ook met duurzaam produceren scoort Alstroemeria bijzonder goed.

"Ruim 60% van de bij Royal FloraHolland verhandelde Alstroemeria's is FSI proof", zegt Dirk van Vuurde, productmanager Chrysant en Alstroemeria. "Van de verhandelde stuks heeft slechts 18% nog geen certificaat. Hiermee zit de productgroep Alstroemeria aan de bovenkant van certificering dus duurzaam produceren. Steeds meer klanten, met de retailers voorop, eisen sierteeltproducten die duurzaam zijn geproduceerd. Met deze koploperspositie kan de productgroep Alstroemeria de afzet vergroten en/of verstevigen."

Alstroemeria staat momenteel op de tiende plek van snijbloemen die bij Royal FloraHolland verhandeld worden. Ongeveer 70% van de aanvoer gaat richting groothandel en 30% wordt opgepakt door de Retail. Belangrijkste afzetlanden zijn Duitsland, Nederland, Engeland en Frankrijk. Een Top 4 Alstroemeria handelsassortiment is er ook met op de eerste plaats Alstroemeria gemengd in de emmer. Nummer 2 is Virginia, nummer 3 Panorama en op de vierde plaats staat Noize.

Florinca groeit hard

Van Vuurde stelt dat de aanvoer van de totale productgroep Alstroemeria vorig jaar in stuks -1,5% was gekrompen, met dat de gemiddelde prijs 3% hoger was. "De aanvoer van de grootbloemige Alstroemeria is het afgelopen jaar -5,5% gekrompen. De gemiddelde prijs steeg met 2%. De aanvoer van de Florinca Alstroemeria groeide maar liefst 99% in stuks. Dat de gemiddelde prijs -8,7% lager was is het gevolg van die snelle groei. De trend is dus dat de Florinca-groep hard groeit en dat de Grootbloemige Alstroemeria iets krimpt."

Kleurenpalet

Van Vuurde verwacht dat er een kleine groei in areaal komt vanuit het buitenland en dat ook het aandeel Florinca verder groeit ten koste van de grootbloemige Alstroemeria. "Bijna alle veredelaars hebben cultivars die aan de specificaties voldoen waarmee het kleurenpalet van de Florinca groep ook steeds groter en completer wordt. Daarnaast is er de Pot Alstroemeria, die een relatief kleine productgroep bij Royal FloraHolland vertegenwoordigt. Er zijn drie aanvoerders, maar het areaal groeit gestaag."

Afzetadvies

De marktkennis wordt door de productmanagers ook ingezet om de leden van Royal FloraHolland te adviseren. Zo bezoekt Van Vuurde ook de kwekers op locatie voor het geven van Afzetadvies. "Dit geeft de kweker inzicht in zijn positie op de marktplaats en biedt dit een benchmark ten opzichte van de markt. In een persoonlijk gesprek vertalen we de inzichten naar een concreet advies, hoe de commerciële kansen benut kunnen worden en het rendement kan worden verbeterd."
"Vanaf 17 juni kunnen Alstroemeria's ook in de nieuwe efficiënte bloemenemmer Fc588 worden aangevoerd voor zowel de klok als directe handel. Na Lisianthus is Alstroemeria de tweede productgroep die dit fust gebruikt. Royal FloraHolland heeft gekozen voor een gefaseerde introductie om voldoende beschikbaarheid te garanderen, ook in de piekperiode. Bloemenemmer Fc588 heeft als voordeel dat op een stapelwagen tien fusten passen en op een CC-container zes fusten per laag. Het streven is zo snel mogelijk naar een volledige vervanging van de oude emmer te gaan, maar het wordt geen verplichting. Meer informatie over Fc588 kan men vinden op https://www.royalfloraholland.com/fc588."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden