Logo bloemenkrant.nl
Niels Tesselaar reeds vijf jaar voorzitter.
Niels Tesselaar reeds vijf jaar voorzitter. (Foto: )
Growers pride

FPC Alstroemeria gaat goede discussie aan

In de FPC Alstroemeria gaan de leden een goede discussie niet uit de weg. Dit zorgt ervoor dat er steeds weloverwogen stappen worden gemaakt. Eerder leidde dit al tot een betere positionering van het product Alstroemeria.

FPC-voorzitter Niels Tesselaar (HM Tesselaar cs, Heerhugowaard), die inmiddels een vijfde termijn voorzitterschap vervult maar nu toch echt voor het laatste jaar, is beslist positief. "De afgelopen jaren zijn er heel wat slagen gemaakt. De belangenbehartiging vanuit de Royal FloraHolland Product Commissie Alstroemeria heeft daar zeker aan bijgedragen. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, als de spreekruimte maar groot is. Juist doordat we een goede discussie niet uit de weg gaan, kom je verder met elkaar. Alstroemeria staat er dan ook uitstekend voor. En de Florinca Alstroemeria heeft laten zien dat ook dit product echt volwassen wordt."

Nieuw fust

Goed te spreken is Niels Tesselaar eveneens over de bijeenkomsten van de gezamenlijke FPC's waarmee vorig jaar is gestart met als doel die veilingzaken te bespreken die alle productgroepen aangaan. "Niet bij alle onderwerpen zitten alle FPC's op één lijn, maar het verhaal dat richting directie van Royal FloraHolland wordt verteld is wel eenduidig. Product specifieke zaken worden in principe binnen de FPC aan de kaak gesteld. Op dit moment zijn we druk met het nieuwe fust Fc588 dat op 17 juni voor het product Alstroemeria door de veiling in gebruik wordt genomen. Wat de steellengte betreft zou Alstroemeria hierin mooier staan op 70 cm, maar dit kan evengoed op 80 cm. De meeste klanten hebben geen moeite met een korte steel. Alleen kan niet iedere aanvoerder zich in een kortere steellengte vinden. In het komende FPC overleg gaan we het er in ieder geval over hebben."

Areaal

Blij en verrast zei Niels Tesselaar vorig jaar te zijn toen binnen de FPC bekend werd dat er na vijftien jaar eindelijk weer wat groei in het areaal werd verwacht. "Die blijdschap was alleen van korte duur, want waar aan de ene kant een aantal kwekers uitbreiding van totaal 5 hectare hebben gerealiseerd, zijn er aan de andere kant enkele kwekers gestopt. Helaas is dit de realiteit en is het areaal van 45 hectare per saldo ongeveer gelijk gebleven. Daarnaast zijn de ontwikkelingen met LED-verlichting goed ontvangen en nemen deze toe in populariteit. Dit zorgt voor een verbeterde winterkwaliteit waardoor jaarrond topkwaliteit geleverd kan worden.

Goed duurzaamheidsverhaal

Op duurzaamheidsgebied zegt Niels ervan overtuigd te zijn dat de Alstroemeria telers voorlopen. "We gaan enorm goed met duurzaamheid en met trots kan ik zeggen dat vijfenzeventig procent van het areaal van onze productgroep minimaal MPS-GAP gecertificeerd is. Het duurzaamheidsverhaal gaat bij ons zelfs nog een stap verder, want er is al een collega bezig met een CO2-footprint.

En met ons eigen bedrijf hebben we het afgelopen najaar nog het extra milieukeurmerk On the way to PlanetProof behaald. De productgroep Alstroemeria kan dus ook op duurzaamheidsgebied een ongelofelijk goed verhaal vertellen!"

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden