Logo bloemenkrant.nl
Foto: Michel Heerkens
Bloemen in Beweging

SLB: Kracht = Macht

"Individueel bereik je weinig, samen veel"

Cees Heemskerk ten voeten uit. Een sierteeltsector-man die sinds een jaar of 6 voorzitter is van de Stuurgroep Lijnrijders Bedrijven (SLB). Dat bijzondere gilde van ondernemers dat tot in de uithoeken van Europa de mooiste producten aan de man en vrouw brengt.
 

Lijnrijders

Heemskerk. "Ik ben soms verbaasd dat lijnrijders wat minderwaardig kunnen doen over hun status, terwijl die juist zo uniek is. Wie komt er nu 50 tot 100 keer per jaar fysiek en in een persoonlijke sfeer in contact met zijn afnemers? Lijnrijders blinken ook uit in betrouwbaarheid van levering, van kwaliteit en van prijs. Bovendien trakteren zij hun afnemers op een breed assortiment en vakmanschap. Dat laatste niet alleen met betrekking tot het product, maar ook als het gaat om kennis van de klant, kennis van de klanten van de klant en van de regio waarin de klant opereert.
Die ervaring en dat jarenlange contact staan garant voor een duurzame relatie. Een prestatie waar de lijnrijder trots op kan, en moet, zijn".


SLB in het netwerk

Van alle lijnrijders is ongeveer 50% aangesloten bij de SLB. Heemskerk: "Ik zou graag zien dat we dit marktaandeel vergroten. Als belangenbehartiger hebben wij de lijnrijders veel te bieden. Hoewel veel activiteiten onzichtbaar zijn, gebeuren er essentiële dingen achter de schermen.
Voorbeeld. Mede door de SLB zijn de fysieke klokken nog open. En mede door de SLB worden de transactiekosten in toom gehouden.
Dat kan alleen als je beschikt over een goed netwerk en bij de juiste mensen je belangen onder woorden kan brengen. Zoals bij Royal FloraHolland, waarmee we wel eens van mening verschillen, maar waarmee we uitstekend samenwerken.
En zo hoort het. Kritisch zijn, maar respectvol. Een ieder in zijn waarde laten. Het is niet tegen maar met elkaar. Op alle niveaus. Maar wel stevig opkomen voor je belangen."

Niet alleen de relatie met de veiling is goed, ook binnen de VGB en in het bijzonder met de grote spelers zoals DFG. Heemskerk: "Zaken als hoe om te gaan met de Brexit en het verpakkingsconvenant moet je benaderen vanuit het collectief, met klein en groot. De VGB vervult die rol uitstekend."

Klok

Dat de fysieke klok voor spanningen heeft gezorgd, is logisch. Voor de lijnrijder, maar ook voor de kleine kweker, is de klok een essentieel onderdeel van het bedrijfsmodel. Daarom maakt de SLB, samen met Flora Futura, zich hard voor het versterken van de klok.
Heemskerk: "In dat opzicht vind ik dat kwekers ook een zorgplicht hebben om de klok in stand te houden. Met een goed en regelmatig aanbod en goede kwaliteit. Betrouwbaarheid is de basis van de handel."

Trots

Heemkerk: "Als ik ergens trots op ben, dan is het het open houden van de fysieke klok. Het heeft bij voor- en tegenstanders veel los gemaakt, maar het blijft een in mijn ogen onmisbaar instrument, al geloof ik zeker dat het systeem KOA de toekomst is. Maar dan wel zo dat men dit systeem kan gebruiken in de mijnzaal(tribune).
En ik ben trots op de evenementen die de SLB organiseert, zoals kwekersbezoeken aan Esmeralda en Porta Nova, bezoeken aan Waterdrinker en Decorum of een bijeenkomst met WDD over wat de digitale wereld de lijnrijder kan brengen.
Zulke informatie- en kennisoverdracht is van onschatbare waarde."


Daarom zou ik tegen de lijnrijders die nog geen lid zijn van de SLB willen zeggen. "Laat je niet weerhouden door het lidmaatschapsgeld. Dat is echt verkeerde zuinigheid. Met de SLB bereik je meer dan alleen. Kracht is macht."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden