Eerste bollencatalogus ter wereld | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl
Foto: museum de zwarte tulp

Eerste bollencatalogus ter wereld

Museum de Zwarte Tulp in Lisse toont in de zomermaanden de bollencatalogus van Emmanuel Sweerts, de allereerste bollencatalogus ter wereld.

De catalogus verscheen in 1612, in de tijd van de jonge Rembrandt. Diens vriend Constantijn Huygens gebruikte de catalogus bij de aanleg van zijn beroemde tuin in Voorburg. 
2019 is het Rembrandtjaar. In gedachten gaan we terug naar de zeventiende eeuw. In wat voor wereld leefde Rembrandt? Bezocht hij bijvoorbeeld de Hortus Botanicus in zijn geboortestad Leiden, met zijn wereldberoemde bollencollectie? Welke bloemen kende hij? Gelukkig is precies bekend welke bollen er aan het begin van de 17de eeuw in omloop waren, dankzij de bollencatalogus van de Amsterdammer Emmanuel Sweerts. 

Hofgardenier
Sweerts was hofgardenier geweest van keizer Rudolf II in Wenen. Hij verkocht zijn bollen in Amsterdam, in de boekhandel van zijn schoonzoon, en op de jaarmarkt in Frankfurt. In 1612 gaf hij een catalogus uit met alle bollen in zijn bezit, de allereerste bollencatalogus ter wereld. De afbeeldingen werden getekend en door graveurs in prent gebracht. Het boek was zo'n succes dat het een aantal malen werd herdrukt. Deze catalogus is nu te zien in Museum de Zwarte Tulp in Lisse.

Tentoonstelling
De bollencatalogus van Emmanuel Sweerts, bloembollen uit de tijd van de jonge Rembrandt
datum: 18-04-2019 t/m 11-08-2019
Locatie: Museum de Zwarte Tulp, Heereweg 219, 2161 BG Lisse

www.museumdezwartetulp.nl


 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>