Gerbera's in de meest mooie kleuren.
Gerbera's in de meest mooie kleuren.

Gerbera maakt grote stappen in kwaliteit

Algemeen

De extra inspanningen die kwekers leveren gedurende het teeltproces van het product Gerbera werpen geleidelijk hun vruchten af. De kwaliteit van Gerbera wordt daardoor steeds beter.
 

DOOR WILMA VAN VELZEN

Kwaliteit is typisch zo'n onderwerp dat Dick Kooij (Gerbera United), vanuit zijn functie als nieuwe voorzitter van de Royal FloraHolland Product Commissie Gerbera, graag op de FPC-agenda ziet staan. Recent nam hij de voorzittershamer over van Dirk-Jan Oudijk, die sinds 2012 voorzitter was.

Verantwoording

"Het is goed om een stukje verantwoording te nemen. Ik heb jarenlang deel uitgemaakt van de FPC, eerst bij Veiling Flora in Rijnsburg zoals deze toen nog heette en later na de fusie in Naaldwijk. Na een onderbreking ben ik anderhalf jaar geleden weer toegetreden en nu dus voorzitter."

Betere voorbehandeling

Achteromkijken doet Kooij niet, tenzij er wat van kan worden geleerd. Als no-nonsens man kijkt hij liever naar de nieuwe wereld waarin we leven en past hij zich zo goed mogelijk aan. "Van de toekomst moeten we het hebben. En als ik dan hoor dat Gerbera het in boeketten verrassend goed doet dan maakt mij dat blij. Dat is immers een bevestiging dat we als kwekers goed bezig zijn. Door de belichting in de winterperiode te intensiveren en de bloemen een betere voorbehandeling te geven brengt dit ons product naar een hoger niveau. Ook andere teeltzaken zijn verbeterd en al deze extra inspanningen betalen zich nu terug, want de kwaliteitsverbetering wordt zeer gewaardeerd."

Minder extreem

Het intensiveren van de belichting in de winterperiode heeft volgens Kooij als bijkomend voordeel dat dit eveneens de productie in deze periode verhoogd. "Dit zorgt er niet alleen voor dat Gerbera jaarrond te verkrijgen is, maar ook dat de traditionele voorjaarspiek in de maanden maart, april en mei er minder extreem uit springt. Verder reguleren zal moeilijk zijn, want zodra de zon schijnt en de temperatuur stijgt geven de planten volop bloemen.

Concurrentie

Ondanks alle inspanningen kampt Gerbera echter nog wel met een verdringingsmarkt, want de concurrentie is groot. De afgelopen jaren waren niet altijd even gemakkelijk en erg wrang was het te moeten toezien dat enkele collega's de stekker eruit moesten trekken. Dan zou je denken dat een kleiner areaal een betere prijs zou opleveren, maar daarvoor is wellicht nog wat meer tijd nodig."

Een ander speerpunt is de breedte van het assortiment dat almaar groeit. Dit is enorm en wat voor de één een zegen is, is voor de ander een ramp. "Zelf ben ik wel enthousiast over een breed assortiment, maar anderen zien door de bomen het bos niet meer. Het is daarom belangrijk het brede assortiment duidelijker te maken en goed te communiceren richting klant. Promotie is hiervoor de oplossing. En wat de teelt betreft mogen we niet verslappen. Dit vraagt continue focussen."

Gerberashow

Het duurzaamheidsverhaal vraagt weer een heel andere aanpak zegt Kooij. "De hakken in het zand zetten is volstrekt onnodig, want we moeten allemaal mee. Die energie kunnen we beter in andere zaken steken.

Maar voor nu verheugen we ons eerst op de Keukenhof Gerberashow waar een prachtig assortiment in de hele breedte is te zien van 4 tot en met 9 april!"

Dick Kooij is trots op de kwalitatieve Gerberarteelt.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant