Ferry Haring van Royal FloraHolland.
Ferry Haring van Royal FloraHolland. Foto: Erik van der Burgt / Verbeeld

Waakzaamheid overaanbod specialties

Algemeen

Het Gerbera assortiment is mooi en breed, maar kent ook een razendsnelle vernieuwing in allerlei kleuren en vormen. Waakzaamheid is hier echter geboden, want overaanbod is een gevaar dat op de loer ligt.
 

DOOR WILMA VAN VELZEN

"Een gereguleerd aanbod is het meest ideaal, maar in de praktijk werkt dat nu eenmaal anders" zegt Ferry Haring, productmanager Gerbera bij Royal FloraHolland.

"Toch doet Gerbera het dit jaar door de bank genomen iets beter ten opzichte van vorig jaar. Er is minder doordraai en de prijzen liggen op een redelijk niveau.

Kijken we iets verder dan zien we dat bij kleinbloemig de prijzen inclusief doordraai op de klok beter zijn en dat bij grootbloemig de prijsvorming nagenoeg gelijk is."

Specialties

Via Direct staan de prijzen iets onder druk, maar de verwachting is volgens Haring wel dat de prijs na de Moederdag in het Verenigd Koninkrijk uitkomt op hetzelfde niveau.

Als oorzaak hiervan noemt hij de feestdagen die gunstig vallen voor de handel, een aantal kwekers dat is afgevallen en dat er minder wordt geklokt.

"Daarnaast zullen de specialties iets moeten inleveren, maar voor de rest van het jaar zie ik het toch wel positief. Met minder aanvoer en meer Direct verwacht ik in ieder geval een beter jaar dan 2018."

Brexit

"Overigens groeit het aandeel Direct nog steeds. In omzet was dat van 66,8% naar 70,2% en in stuks van 60,3% naar 64,4%. Het aandeel supermarkt verliest terrein aan de groothandel/bloemist, maar ook aan de online kanalen. Daarmee is de groothandel met een aandeel van ongeveer 58% de grootste markt. De exportlanden voor Gerbera waar nog groei zit zijn op dit moment Frankrijk, Rusland, Polen en andere landen in het voormalige Oostblok. De export naar het Verenigd Koninkrijk neem geleidelijk af en dat heeft ongetwijfeld te maken met de langdurige Brexit onderhandelingen. De drie belangrijkste exportlanden zijn nog steeds Duitsland, Uk en Frankrijk."

Assortiment

Verbreding van het Gerbera assortiment met nieuwe fraaie vormen ziet Haring zeker positief, alleen alles met mate. "De internationale concurrentie is groot en dit is een markt die de kans moet krijgen om te groeien. Overaanbod is een gevaar dat continue op de loer ligt en de prijzen drukt. Kijken we naar het kleurenaanbod dan zijn rood, roze, geel, oranje en wit nog steeds de belangrijkste tinten. Overigens worden er in het aanbod geen kleuren gemist, want Gerbera's zijn verkrijgbaar in alle kleuren en vormen. Qua verhoudingen staat er 64% kleinbloemig tegenover 32% grootbloemig met daarnaast de overige productgroepen."

In kwaliteit worden goede stappen gemaakt en hoewel Gerbera jaarrond verkrijgbaar is, blijft het aanbod en de vraag wel sterk afhankelijk van het weer. Activiteiten zijn er regelmatig, maar deze worden bepaald naar aanleiding van promotie of agendapunten vanuit de Royal FloraHolland Product Commissie (FPC). De toekomst van Gerbera ziet Haring dan ook zeker niet somber in.

Genieten van de diepvolle kleuren van de gerbera.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant