Harry Potter-plant Alruin bestoven in Leidse Hortus | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl
Foto: Hortus botanics Leiden

Harry Potter-plant Alruin bestoven in Leidse Hortus

Maandag 11 maart hebben Hoofd Kassen Rogier van Vugt en Hoofd Collectiebeheer Gerda van Uffelen van Hortus botanicus Leiden een nog nauwelijks te verkrijgen plant bestoven: alruin (Mandragora officinarum).

Zij kregen een bloeiende alruin van botanische Tuin De Kruidhof in Friesland en niet bloeiende plantjes uit de Hortus Alkmaar. De planten krijgen een mooi plekje in de Clusiustuin. 

Bovennatuurlijke plant?
Het uiterlijk van de plant is vrij onopvallend. Maar, het beruchte en opvallende deel zit onder de grond. De wortel van alruin heeft veel vertakkingen die vaak verdacht veel lijken op een menselijk lichaam. Dit heeft er toe geleid dat alruin in de Middeleeuwen, maar ook eerder al, werd omgeven met magie en bovennatuurlijke krachten. Shakespeare schreef over 'geschreeuw als van alruinen die worden uitgegraven'. Men geloofde dat één gil van de alruin al dodelijk kon zijn. De plant liet zich dan ook alleen oogsten als er een hond aan wordt vastgebonden. In de Harry Potter boekenreeks van J.K. Rowling wordt alruin gekweekt om negatieve tovenaarsspreuken ongedaan te maken. Ook in de boeken en film gilt de plant als deze geoogst wordt en wordt daarom verzorgd met oorwarmers.

Bron en foto: Hortus botanics Leiden
 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>