Violen zijn er in vele kleuren.
Violen zijn er in vele kleuren.

Het violenseizoen gaat nú beginnen

Algemeen

Het violenseizoen gaat beginnen en draagt evenals de bollen-op-pot en de primula's met extra kleur bij aan het vroege voorjaar. De consument is er blij mee, want de vrolijk ogende violen met hun grote veerkracht zijn alom geliefd voor tuin, terras en balkon.
 

DOOR WILMA VAN VELZEN

"De vraag naar violen is groot", stelt Gerard Spaans (Spaloo Plant) als voorzitter Royal FloraHolland Product Commissie (FPC) éénjarige tuinbloeiers. "De zachte winter heeft gezorgd voor voldoende violen. Alleen zijn die nog niet allemaal in bloei omdat januari toch nog veel donkere en koude dagen had. De vraag goed te beleveren en de prijzen zijn best leuk. We staan echter pas aan het begin van het seizoen. In de weken 10, 11 en 12 moet het voor de violen gebeuren. Het late Paasweekend maakt het wat lastiger en hoe we ook plannen, het blijft voor 80% het weer dat bepaalt of er handel is. Het ideaalbeeld is tot en met Pasen een goed violenseizoen, gevolgd door een minstens zo goed perkgoedseizoen. De handel heeft er zin in en het huidige economische klimaat stemt gunstig."

Meer nagedacht

Een goede ontwikkeling vindt Spaans het dat door violentelers meer wordt nagedacht over hun marketingverhaal. "De teelt wordt niet langer gebaseerd op 'vorig jaar ging het goed dus nu maar weer'. Teeltkeuzes worden veel meer marktconform gemaakt, mede omdat er steeds meer data beschikbaar is. Dit gegeven en een kleiner areaal bracht rust in de markt. Anderzijds zijn er veel kleinere kwekers gestopt en loopt opvolging in de tuinbouw terug."

Leuke markt

"Het assortiment violen toont een mooie verdeling. De hardere kleuren blijven de grootste standaard met daarnaast een aanvulling van zachte kleuren. Grootbloemig of kleinbloemig is om het even en ook zijn enkele kwekers ingestapt in de tricolors en hangcornuta's. Specialisaties maken de violen tot een leuke markt. De voorjaarsteelt is het grootst, met nog een mooi aanbod winterviolen in de herfst. Grote kwaliteitsslagen worden ook gemaakt, zoals steeds compactere violen met nog betere tuinprestaties. Veredelaars als Benary, Sakata, Florensis, Syngenta, Beekenkamp en Dümmen Orange zijn hier fanatiek mee bezig. Op de FPC-agenda staan permanent het nieuwe veilen en Floriday qua aanbod, orders en oplossingen voor logistieke piekperiodes."

Brexit

"Maar ook zijn we er alert op wat de gevolgen van de Brexit zullen zijn. Voor de violen is het seizoen eind maart dan wel voorbij, maar het blijft spannend. Daarnaast is er veel aandacht voor promotie en duurzaamheid. Het is belangrijk dat goed wordt geluisterd naar wat kwekers hierover te zeggen hebben. De nieuwe Ledenraad is in dit opzicht al waardevol gebleken, want vanuit de FPC wordt ervaren dat de lijnen veel korter zijn. Dat is een fijne ontwikkeling."

Duurzaam

Trots zegt Spaans dat in de violen al flinke duurzame stappen zijn gemaakt. "Op de vraag van handel en consument voor een duurzame teeltbevestiging verwacht ik dat violentelers in 2020 MPS-GAP en MPS-Global gecertificeerd zijn.

Met behulp van biologische middelen is in veel gevallen al 80% reductie behaald. Slechts in uiterste gevallen is de medicijnkast nog nodig. Het experimenteren met alternatieve middelen zoals bij het remmen is een proces dat tijd kost. Ikzelf en nog een andere telers experimenteren met zeewierextract. Onze ervaringen hiermee delen we graag. Volledige transparantie en het delen van ervaringen zijn immers cruciaal."

Gerard Spaans tussen zijn violen.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant