Afbeelding
Foto: Bas Meeuws

Muiderslot zet kasteeltuinen en vrijwilligers in het zonnetje

Algemeen

Tussen 8 april en 1 september 2019 komen bezoekers van Rijksmuseum Muiderslot meer te weten over de historische tuinen die het kasteel omringen.

Er zijn activiteiten voor jong en oud waarin tuinieren, kruiden, planten, vruchten, bloemen en (vergeten) groenten een hoofdrol spelen. De  vele vrijwilligers die dagelijks de tuinen onderhouden worden bovendien extra in het zonnetje gezet.

Vrijwilligers en heilige boontjes
Rondom het Muiderslot liggen unieke tuinen die voor het eerst zijn aangelegd in de 17e eeuw. Met de opbrengst uit de tuinen zijn eeuwenlang in het kasteel de heerlijkste maaltijden bereid. En nog steeds leveren de tuinen elk jaar een rijke oogst op. De tuinen worden liefdevol en deskundig verzorgd door tientallen vrijwilligers. Van maandag tot en met zaterdag geven zij nieuwsgierige bezoekers graag tekst en uitleg. Hoe zien heilige boontjes er uit? Bestaan er echt zwarte tomaten? Wat is het bleken van groenten? Welke geneeskrachtige werking hebben kruiden? Kom langs, stel uw vragen en leer de ins en outs van 17e eeuws tuinieren.

Activiteiten voor jong en oud
Tussen 8 april en 1 september 2019 vinden regelmatig activiteiten plaats in of rondom de kasteeltuinen. Zo zijn er workshops voor jong en oud, waarin geknutseld, gedanst, gekookt of geproefd kan worden. Ook zijn er regelmatig rondleidingen en korte lezingen. Hortulanus (tuinconservator) Henk Boers verzorgt elke eerste zondag van de maand speciale rondleidingen over 'tuin en vesting'. De vestingwerken rondom het Muiderslot maken immers deel uit van de Stelling van Amsterdam, UNESCO Werelderfgoed.
Conservator Yvonne Molenaar leidt bezoekers elke derde zondag van de maand rond door de tuinen. Zij legt daarbij de link tussen binnen en buiten: de heerlijkheden die in de slotkeuken werden bereid met ingrediënten uit de kasteeltuinen. Aansluitend verzorgt zij een korte demonstratie bloemschikken naar 17e-eeuws voorbeeld. De tweede en vierde zondag van de maand zijn er extra activiteiten voor kinderen: 'Kids in het kasteel'. Natuurlijk is er ook tijdens de schoolvakanties van alles te beleven voor kinderen.

Portretfoto's en film
Er is ook werk te zien van hedendaagse kunstenaars. Zo portretteerde Roderik Rotting onlangs alle bloemenvrijwilligers van het Muiderslot. Zij verfraaien de museumzalen met bloemen, takken, blaadjes, kruiden en vruchten uit de kasteeltuinen. Alle versieringen zijn gebaseerd op de 17e-eeuwse bloemsierkunst. Rotting fotografeerde de vrijwilligers tijdens hun werkzaamheden. Ook maakte hij een verstilde film over de tuinen van het Muiderslot. Zowel de fotoportretten als de film zullen in voorjaar en zomer van 2019 te zien in de kasteeltuin en in de kazemat. Komend seizoen zal Rotting de reeks portretten verder uitbreiden met foto's van alle tuinvrijwilligers.

Hedendaagse bloemstillevens
Kunstenaar Bas Meeuws fotografeerde onlangs vier seizoenen lang de kasteeltuinen van het Muiderslot. Uit al deze foto's componeerde hij twee unieke hedendaagse bloemstillevens die in geuren en kleuren tonen wat de kasteeltuinen in alle seizoenen bieden. Het werk van Meeuws is geïnspireerd op de Hollandse bloemstillevens uit de Gouden Eeuw en zit vol symboliek en verwijzingen naar de rijke geschiedenis van het kasteel. De werken van Bas Meeuws zijn te zien in de Gouden Eeuw zalen.

Een actueel overzicht van alle activiteiten is vanaf eind maart te vinden op: www.muiderslot.nl

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant