Afbeelding
Foto: NVPH

Klokkenluiders van het voorjaar verenigd op eerstedagenvelop

Algemeen

Op 25 februari 2019 geeft PostNL een nieuwe serie postzegels met bloeiende Nederlandse stinsenplanten uit – de klokkenluiders van de lente.

Stinsenplant is de benaming voor een groep planten die van oorsprong voorkwam op landgoederen, boerenhoven en herenhuizen en zich daar handhaafden en verwilderden. Stins is het Friese woord voor stenen huis. Deze tien zegels vormen het tweede vel van de tweede serie postzegels met als thema 'Beleef de natuur'. Speciaal voor verzamelaars en natuurliefhebbers ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) een eerstedagenvelop. De postzegels en de eerstedagenveloppen zijn vanaf 25 februari verkrijgbaar.

Haarlems klokkenspel
Het woord stinsenplant is waarschijnlijk geïnspireerd door de naam stinzeblomkes, die de bevolking van Veenwouden gaf aan het bloempje van de knolsteenbreek. Een plantje, dat in de volksmond 'Haarlems klokkenspel' wordt genoemd, en groeide rondom de Schierstins (een bakstenen woontoren uit 1300). Na 1950 raakte de term ingeburgerd en werden stinsenplanten ook buiten Friesland gevonden, in Groningen worden ze börgbloumkes genoemd.
 
Klokkenluiders 
Stinsenplanten zijn voornamelijk voorjaarsbloeiers met opvallende bloemen. Veel stinsenplanten komen van oorsprong niet in Nederland voor, maar hebben zich aangepast en zijn verwilderd. Sommige stinsenplanten – zoals het sneeuwklokje en het lenteklokje, worden al vanaf de late middeleeuwen gekweekt. Door de komst van de Engelse tuinen kreeg het aanplanten van stinsenplanten een grote impuls. Op de tien postzegels staan foto's van de kievietsbloem, kraailook, vogelmelk, armbloemig look, sneeuwklokje, wilde hyacint, winterakoniet, speenkruid, naakte begijn en de bosgeelster afgebeeld.
 
Verzamelaars
Deze serie van tien stinsenplanten is het tweede vel in het tweede kwartet 'Beleef de Natuur'. In een 'postzegel-ode' aan de natuur bracht PostNL in 2018 vier postzegelvelletjes uit met zegels over reptielen, veldbloemen, insecten en paddenstoelen. Het tweede postzegelvel in 2019 staat in het teken van de lente en is de opvolger van de serie 'zoogdieren' die PostNL in de winter uitbracht. Later dit jaar brengt PostNL nog twee andere postzegelvellen uit met in de hoofdrol vlinders (11 juni) en bomen en bladeren (16 september). Voor alle series ontwerpt de NVPH de eerstedagenvelop.
 
Over NVPH 
De NVPH is de vakorganisatie voor de beroepspostzegelhandel in Nederland. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren is in 1928 opgericht. Jaarlijks geeft de NVPH de postzegelcatalogus uit en ontwerpt ze, in samenwerking met PostNL, zo'n twintig verschillende eerstedagenveloppen. De NVPH heeft 117 leden.
 


  
 

Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant