Peter Rodenrijs bij Nick Voskamp in De Lier
Peter Rodenrijs bij Nick Voskamp in De Lier

Primula obconica beste winterbloeier

Algemeen

De komst van de primine vrije soorten Primula obconica heeft tien jaar geleden gezorgd voor nieuwe kansen in de markt. Echter, nu de handel weet dat dit vrolijke indoorproduct geen allergie meer kan veroorzaken wordt de focus verlegd, waarbij Primula obconica zich presenteert als de beste winterbloeier.

DOOR WILMA VAN VELZEN

"Primula obconica is met een omzet van jaarlijks 2,3 miljoen euro dan wel een relatief kleine productgroep, maar de stappen die worden gezet zijn indrukwekkend", stelt Peter Rodenrijs, productmanager bloeiende planten bij Royal FloraHolland. "Met een Nederlands marktaandeel van 90% in Europa is Primula obconica een echte topper. Bovendien maakt het al tien jaar deel uit van mijn productpakket en is het altijd weer het enthousiasme waarmee de aanvoerders alle nieuwe ontwikkelingen delen dat aanspreekt tijdens de jaarlijkse collectieve evaluatiemomenten. Het seizoen loopt van periode 1 tot en met periode 4, alhoewel we een geleidelijke verschuiving zien richting periode 4. Veel klanten van Royal FloraHolland kopen Primula obconica waardoor het een echte 'must have' is geworden voor de wintermaanden."

Telersvereniging Touch me
Binnen de primula's heb je genetisch gezien twee totaal verschillende soorten: de Primula acaulis, een typisch buitenproduct dat het geweldig goed doet in tuinen en bakken, en de Primula obconica als indoorplant. Deze laatste is volgens Rodenrijs een echte warmteliefhebber en kan alleen indoor gedijen. "Veredelaar Schoneveld, breeder van de Primula obconica Touch Me serie, heeft zeven jaar geleden de Touch Me telersvereniging opgericht. Een hechte groep die samen marketingacties onderneemt en relevante zaken afstemt, zoals potmaat en assortimentskeuze. De telersvereniging heeft een omzetaandeel van 95% Primula obconica bij Royal FloraHolland. Overigens is in 2018 afscheid genomen van de naam Touch Me en is gekozen voor Sweet Kisses."

Sweet kisses
Het is tien jaar geleden dat de primine vrije soorten van twee veredelaars in de markt zijn gezet, Touch Me en Embrace. "Nu de handel voldoende is geïnformeerd dat de primine vrije soorten geen allergie veroorzaken wordt de aandacht gevestigd op Primula obconica als beste winterbloeier met een sterke houdbaarheid. Dit wordt al gecommuniceerd op de website van 'Sweet kisses', zie: https://www.sweetkisses.eu/handel/ Voor nog meer herkenbaarheid zullen de Sweet Kisses aanvoerders hun Primula abconica aanvoeren in een uniforme hoes."


Stabiele prijsvorming
Bij de vermarkting van Primula obconica noemt Rodenrijs de jarenlange stabiele prijsvorming. "Ook het komende seizoen zijn de productieaantallen afgestemd op de vraag waardoor ik niet verwacht dat qua prijsvorming verassingen ontstaan. Anderzijds stijgt de vraag via directlijnen. Dit betrof in 2018 73% van de stuksverkoop. Binnen telersvereniging Touch Me leren de aanvoerders onderling veel over kwaliteit. Het komende seizoen ligt de focus op het meegeven van voldoende voeding zodat de consument nog langer plezier heeft van deze vrolijke winterbloeiers. Eveneens spelen de aanvoerders in op de toegenomen interesse voor meerdere kleuren Primula obconica in één pot. Kwekerij Gebr. Nederpel treedt toe tot telersvereniging Touch Me met een specialisatie in potmaat 14 cm en op het gebied van duurzaamheid wordt verwacht dat alle aanvoerders van Primula obconica eind 2019 MPS (Global) GAP zijn gecertificeerd."

Easy care
Voor de toekomst geeft Rodenrijs graag nog mee dat consumenten steeds meer interesse tonen in 'easy care' producten. "Een beetje nadeel is dat Primula obconica geen 'easy care' uitstraalt. Daarom zal hierop de komende jaren de focus moeten liggen. Echter, ik verwacht zeker dat dit de goede kant zal opgaan en dat de Primula obconica een echte 'must have' blijft voor de handel en de consument!"

Sweet kisses in vrolijke kleuren.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant