Afbeelding
Foto: Melinda-lou v/d Linden

Klimaat

Algemeen

Op het gevaar af tot het gilde der vurige ontkenners van de klimaatverandering te worden gerekend, waartoe overigens een aantal wetenschappelijke milieu-experts behoort, maar dat terzijde, vraag ik mij af of de gemiddelde burger straks nog wel geld heeft voor een bloemetje.

Zo dat is er uit. Natuurlijk heb ik er bewondering voor dat steeds meer bedrijven in de sierteeltsector verduurzamen. De ene na de andere kwekerij en handelsonderneming meldt duurzamer te gaan (of al te zijn). De 'kas zonder gas' bijvoorbeeld en nieuwe panden die worden gebouwd met warmteopslag enzovoort. Natuurlijk speelt bij velen daar idealisme een rol, op het spoor van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Als dat niet het geval is, moet een bedrijf nu om enigszins politiek of sociaal correct te zijn wel meedoen. Maar intussen wordt steeds duidelijker dat de burger, zeg maar de consument, in de komende jaren op enorme kosten wordt gejaagd door de klimaatverandering en de doelstellingen die de elite in Frankrijk en Polen afspraken. Om te beginnen reizen de kosten voor energietransitie nu al de pan uit, maar daar komen nog enorme bedragen bij. Degenen die roepen dat het bedrijfsleven en de overheid die moeten ophoesten, zijn volgens mij dom. Waar denken zij dat uiteindelijk via prijsverhoging (nu al veel meer dan die 3% extra BTW) de rekening terecht komt?

Wat ik mij dus afvraag of er bij de tot de financiële afgrond gedreven consument nog wel geld overblijft voor een (royaal) bloemetje. Ik vrees het ergste…

Johan Th. Bos
Johan Th. Bos, redacteur van de Bloemenkrant, geeft in zijn columns zijn mening over de sierteelt.
 
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant