Hyacinten in ziekenhuizen en winkels van Ranzijn voor jonge mensen met kanker | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl
Foto: BK

Hyacinten in ziekenhuizen en winkels van Ranzijn voor jonge mensen met kanker

Voor de vijfde keer organiseert het Nationaal AYA 'Jong & Kanker' Platform samen met de Nederlandse hyacintenkwekers de HAYAcintenactie.

Op vrijdag 11 januari worden achttien ziekenhuizen door heel Nederland wederom omgetoverd tot hyacintenverkooppunt voor deze bijzondere actie, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan zorg voor jongvolwassenen met kanker, ofwel: AYA's.  
 
Deze AYA's (Adolescents & Young Adults) zijn in 'de bloei' van hun leven. Dat op jongvolwassen leeftijd ook kanker voorkomt is relatief onbekend. Jaarlijks krijgen in Nederland 2.700 jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar kanker. Van hen overlijdt 20%. Kanker op jongvolwassen leeftijd is anders dan op oudere leeftijd en kan grote emotionele, sociale en maatschappelijke gevolgen hebben. Denk hierbij aan (blijvende) gevolgen op het gebied van opleiding, werk, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. 
Daarnaast is kanker op de AYA leeftijd zeldzaam en zijn er weinig leeftijdsspecifieke behandelingen. Eventuele late effecten van behandeling hebben voor deze jongvolwassenen langduriger impact dan voor ouderen met kanker. 

 HAYAcinten in ziekenhuizen 
Sinds 2015 zetten hyacintenkwekers van bloemenveiling Royal FloraHolland zich in voor de verbetering van zorg voor AYA's. Zij hebben zich verbonden aan het Nationaal AYA 'Jong & Kanker' Platform door belangeloos hyacinten te schenken voor een bijzondere geldinzamelingsactie. Hyacintenkwekers doneren ook in 2019 ruim 5.000 bossen snijhyacinten. Royal FloraHolland, Van der Slot transport, Broekhof en Twinpack (verpakkingen) werken belangeloos mee aan de actie. Vrijwilligers van Roche Nederland helpen de AYA's en zorgprofessionals bij de verkoop. 
 
Bloemenveiling Royal FloraHolland in Rijnsburg trapt  de HAYAcintactie op 11 januari om 6.30 uur af met een veiling aan de retail. De opbrengst van de eerste kar hyacinten doneren zij aan het AYA Platform. Daarna nemen achttien ziekenhuizen verbonden aan het AYA Platform het over. Om 9.30 uur start de verkoop daar in de hal van de ziekenhuizen. 
 
Ranzijn Tuin & Dier 
In navolging van het succes van de jaarlijkse verkoop van bosjes hyacinten in de ziekenhuizen, sloegen bol-op-pot kweker HL.Hogervorst en tuin- en dierspecialist 'Ranzijn Tuin & Dier' afgelopen jaar ook de handen ineen. Floria Media werkte belangeloos mee. Dankzij deze samenwerking is de HAYAcinten actie dit jaar voor het eerst ook buiten de ziekenhuizen te vinden. Van 7 tot en met 20 januari biedt Ranzijn bol-op-pothyacinten te koop aan waarvan een deel van de opbrengst ten goede komt aan het Nationaal AYA 'Jong & Kanker' Platform. Uiteraard hopen wij dat in 2020 meerdere bol-op-pot kwekers aan deze actie zullen meewerken. 
 
Leeftijdsspecifieke zorg  
Per jaar horen 2.700 jongvolwassenen tussen 18 tot 35 jaar dat zij kanker hebben. Deze jonge mensen staan aan het begin van hun volwassen leven, en zitten daarmee in een kwetsbare fase van hun ontwikkeling. Zij hebben leeftijdsspecifieke behandeling en (na)zorg nodig. Zorg die de medische behandelingen onlosmakelijk laat samenvallen met psychosociale zorg, direct vanaf de diagnose en tot ver daarna. Hiervoor is AYA zorg in het leven geroepen. Zorg waarin gekeken wordt naar de gehele mens en niet alleen naar de ziekte, en waar ruimte is voor alle 'normale vragen in een abnormale situatie' die op je pad komen als je jong bent en kanker krijgt. 
  
Dennis de Graaf
"Een zondagskind", noemt moeder Wally haar zoon Dennis. En tot die ene dag in april 2014 was dat ook zo. Maar die dag knapte er letterlijk iets in zijn hoofd en bleek de toen 30-jarige Dennis na onderzoek een kwaadaardige hersentumor te hebben. Daarmee brak een onzekere tijd aan voor Dennis en zijn naasten. Lees zijn verhaal en dat van andere AYA's op de website www.aya4net.nl 
       
 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>