Burgemeester zoekt naar goede balans in krap Westland | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl
18122018 © Thierry SchutNaaldwijk, verdilaan, instalatie van Burgemeester Bouke ArendsGemeente Westland
18122018 © Thierry SchutNaaldwijk, verdilaan, instalatie van Burgemeester Bouke ArendsGemeente Westland (Foto: Thierry Schut)

Burgemeester zoekt naar goede balans in krap Westland

In zijn nieuwjaarstoespraak stond burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland vanzelfsprekend ook stil bij de glastuinbouw. Hier enkele passages uit zijn speech.

Volgens minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in Nederland is Westland "De kiemkamer van de Nederlandse economie, met uiterst efficiënte logistiek en onmisbaar voor de internationale exportpositie, met veel kennis bij ondernemers en gespecialiseerd en goed personeel." Die lovende woorden gaf ze nog vorige maand mee, en ze heeft het, al zeg ik het zelf, goed gezien.
Maar als we een van haar voorgangers en huidige voorzitter van de coalitie HOT Cees Veerman moeten geloven, dan is het twee voor twaalf in de glastuinbouw. Eind dit jaar uitte hij zorgen over het tempo van modernisering in onze greenport. De doelstelling van de coalitie om vijftig hectare glas per jaar te herstructureren wordt bij lange na niet gehaald gaf hij aan. De telers hebben weinig animo voor deze doelen. Best reden om de noodklok te luiden dus. Maar, tegelijkertijd gaf Veerman aan dat een groot deel van die ondernemers 55 jaar of ouder is. En zei hij, die tuinders hebben geen opvolgers.Dan moet ik toch zeggen: is het glas nu halfleeg, of halfvol? Natuurlijk, de statistieken zijn duidelijk, doelen worden niet gehaald. Maar er komen wel degelijk kansen aan. Ruimte voor overnames, schaalvergroting. Ik wil er maar mee zeggen: we kunnen de vraagstukken en dilemma's ook positief benaderen, en dan is het glas halfvol. En die benadering spreekt mij persoonlijk het meest aan.
Wij als gemeentebestuur zullen goed moeten kijken naar waar die mogelijkheden zich voordoen, waar voor de doelen van HOT reële kansen liggen en daarop anticiperen. Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat ruimte in Westland schaars is, en we balans zullen moeten vinden tussen de economische belangen, en de ruimte voor bijvoorbeeld woningen, parkeren, groen en recreatie.

Het is duidelijk dat HOT de komende tijd beslist op de warme belangstelling van de Westlanders mag rekenen.

De volledige nieuwsjaartoespraak is te lezen op de site van de gemeente Westland


 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>