Afbeelding
Foto: Agriom/Jaap Stelder

Eerste snijhortensiakweker in Brazilië kiest voor HBA-assortiment

Algemeen

De Braziliaanse kweker Adriano van Rooyen gaat zich richten op de teelt van snijhortensia uit het tropische sortiment programma van Hydrangea Breeders Association (HBA) uit De Kwakel.

Van Rooyen kweekt sinds jaar en dag rozen in Holambra en Andradas, maar slaat met de keuze voor snijhortensia nu een nieuwe weg in. "Hij heeft het vertrouwen dat het assortiment van HBA voor hem een goede toekomst kan bieden'', zegt Agriom-directeur Jaap Stelder die Van Rooyen eind november in Brazilië bezocht. 

Om kennis te maken met de teelt en de afzetmarkt van snijhortensia voerde Van Rooyen vier jaar testen uit met een aantal selecties uit het HBA-programma Tropische Snijhortensia. Dit programma is speciaal gericht op de veredeling van snijhortensia voor het equatoriaal gebied. Na de proefperiode koos Van Rooyen een aantal nummers (een roze en een blauwe variëteit) uit het assortiment die het goed doen onder de lokale omstandigheden. "Binnenkort komt daar nog een witte snijhortensia bij'', vult Stelder aan. "Adriano ziet perspectief. Het feit dat dochter Camilla van Rooyen en haar verloofde Lucas op dit moment bouwen aan een kassencomplex waar ze ook snijhortensia gaan kweken, onderstreept dat nog eens.''

Agriom, partner in HBA, startte als eerste veredelaar met een programma dat toegespitst is op de selectie van hortensia voor het equatoriale gebied. Dit assortiment bevat rassen die bewezen hebben dat ze makkelijk bloemknoppen aanleggen onder tropische klimaatomstandigheden. Het HBA-assortiment wordt o.a. geteeld in Kenia door Blooming Innovations en door Flora Delight. 

In Brazilië pioniert Gé Barendse met het pothortensia sortiment dat HBA ontwikkelt. "De specifieke klimaatomstandigheden in Holambra zijn uitdagend, maar Gé is een doorgewinterde teler die het maximale uit onze genetica haalt'', zegt Stelder. "De relatie met stekleverancier Sjaak van Schie, vermeerderaar van HBA-rassen, heeft Gé gesterkt in de overtuiging dat pothortensia voor de Braziliaanse markt kansrijk is. Ketensamenwerking in optima forma'', concludeert Stelder.


Fotocredits: Agriom/Jaap Stelder
Fotobijschrift: Adriano van Rooyen (midden) en zijn dochter Camilla en haar verloofde Lucas zien perspectief in de snijhortensia's van HBA.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant