Afbeelding
Foto: WUR

Samenwerken is de sleutel tot succes

Algemeen

Een van de strategische onderzoeksthema's die binnen Wageningen UR Glastuinbouw hoog in het vaandel staat, is het thema Teelt - en Productiesystemen.

Binnen dit thema worden nieuwe concepten en integrale ontwerpen voor nieuwe productiesystemen, zoals mobiele teeltsystemen of revolutionaire kasontwerpen ontwikkeld. Hierbij wordt verder gedacht dan alleen het individuele tuinbouwbedrijf. Clustering van bedrijven, sluiten van kringlopen, combinaties met andere functies zoals algen- en visteelt en inpassing in de stedelijke omgeving kunnen tot duurzame vernieuwingen leiden. Arbeidsbesparing en –efficiëntie zijn belangrijke onderwerpen voor tuinbouwondernemers. Met onze computermodellen berekenen wij de arbeidsprocessen en logistieke systemen in een kas. Wij ontwikkelen innovatieve sensoren en werken aan intelligente beeldverwerkingsalgoritmes voor het sorteren van producten, de detectie van gewas- of productkwaliteit en ziektes en plagen. Samen met internationale partners werken wij aan agrorobots voor het oogsten en verpakken van tuinbouwproducten.
 

Computer vision
Computer vision en industriële productietechnieken bieden de glastuinbouw nieuwe mogelijkheden om met een minimale input aan arbeid, maximaal te presteren in kwaliteit én kwantiteit. Met moderne camerasystemen is het mogelijk om robots aan te sturen, producten te sorteren, de kwaliteit te beoordelen en ziektes en plagen te detecteren. Onderzoek van het thema computer vision en robotica is gericht op het ontwikkelen van nieuwe en de optimalisatie van bestaande robotica- en mechatronica oplossingen. Samen met industriële en internationale partners werken wij aan agrorobots voor het oogsten, handelen en verpakken van tuinbouwproducten. Computer vision systemen en intelligente beeldanalyse algoritmes spelen hier veelal een centrale rol. Met onze computermodellen berekenen wij de arbeidsprocessen in een kas en leveren zo kwantitatieve informatie voor een verbetering van processen. De voor het menselijk oog niet zichtbare kenmerken kunnen met moderne technologieën zichtbaar worden gemaakt. Zo wordt hierdoor het fotosyntheseproces van planten inzichtelijk, de rijpheid van vruchten worden bepaald, stress in planten worden waargenomen en plagen op non-destructieve wijze worden opgespoord. Ook helpen deze technieken veredelaars om te fenotyperen en kunnen plantwaarnemingen automatisch en objectief plaatsvinden. In onze wereld van de glastuinbouw wordt heel veel data verzameld, sensoren en ICT hebben al lang hun toepassing gevonden in onze kwekerijen. Met behulp van gecompliceerde regel- en besturingsregels worden het kasklimaat, water- en nutriëntengift en arbeidsprocessen geregeld. Bij het nemen van beslissingen is het cruciaal om de meetdata goed te interpreteren. Een goede vertaalslag van metingen kan u als tuinder helpen aan bruikbare informatie om uw beslissingen te onderbouwen.  
 

Geen benul
Het is nu inmiddels een week geleden dat ons project "International Autonomous Greenhouse Challenge" is afgerond. Deze challenge is gewonnen door een team bestaand uit experts op gebied van Artificial Intelligence (AI). De challenge draaide om de vraag kan AI het sturen van het klimaat en de irrigatie in een kas autonoom overnemen van een teler? Het doel van het project was niet om te komen tot een volledig autonome kas. Het was een benchmark, waar staan wij met de ontwikkeling van AI voor toepassing in kassen?
Voor al die mensen die zeggen dat wij onze kostbare kennis zo maar naar het buitenland brengen... zij hebben geen benul hoever andere landen al zijn op het gebied van sturen van het klimaat in de kas. Het omgekeerde is eerder waar, anderen hebben ons laten zien waartoe zij in staat zijn. Wij als onderzoeksbedrijf hebben heel veel nieuwe inzichten opgedaan ten aanzien van welke teeltstrategieën de teams hebben gebruikt. De volgende vraag die wij ons als onderzoeksbedrijf stellen, is hoe zijn deze nieuwe strategieën bruikbaar in de 'traditionele' tuinbouw, en hoe kan AI in de toekomst beter worden toegepast in de tuinbouw?

Mijn grote wens is dat dit project op de een of andere manier een vervolg krijgt, waarbij wij als BV Nederland onze krachten moeten bundelen. Ik heb de afgelopen periode heel veel bijeenkomsten afgesjouwd en presentaties aangehoord over big data en het toepassen van AI in de tuinbouw. Het lijkt wel of elk instituut op dit onderwerp duikt en er geen enkele samenwerking is tussen de verschillende initiatieven. Ik vraag mij af hoe we deze samenwerking kunnen organiseren, ieder vanuit zijn eigen kracht en expertise.
 

Samen kom je verder
Samenwerken lijkt zo eenvoudig. Iedereen kent het woord en toch lukt het in de praktijk vaak niet. Het spreekwoordelijke gezegde "alleen ga je sneller, samen kom je verder" is er niet voor niets. Ik doe normaliter aan het begin van een nieuw jaar niet aan goede voornemens, maar als ik er dan toch één zou moeten noemen is mijn goede voornemen, samenwerken. We hebben een wereld te winnen door de handen ineen te slaan. 
Voor dit jaar is het mijn laatste bijdrage aan deze nieuwsbrief. Ik wil u allen heel fijn feestdagen toewensen en een in alle opzichten een fantastisch 2019!
 

Jan Willem de Vries
Wageningen University & Research
Business Unit Glastuinbouw
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant