Afbeelding

Lisianthus is volop in beweging

Algemeen

Het product Lisianthus maakt mooie tijden door en is volop in beweging. Door de sterke groei in aantallen, maar vooral ook vanwege uitbreiding van het assortiment, exclusiviteit en kwaliteit.

"Doordat steeds meer consumenten ervaren dat Lisianthus een mooie sterke bloem is, blijft de vraag naar verwachting nog groeien", veronderstelt FPC-voorzitter Marcel van der Lugt. "Hopelijk gaat de areaal uitbreiding wel wat langzamer dan de afgelopen jaren. Op het moment gaat het te hard waardoor vanaf juli de prijzen onder druk staan. Het is dus zaak alert te blijven en nieuwe kansen in de markt te benutten."

Bloemenfust Fc588

Van der Lugt is inmiddels drie jaar voorzitter van de Royal FloraHolland Product Commissie Lisianthus (FPC). Hij vindt het belangrijk betrokken te zijn bij het veilingbeleid. "Vanuit de FPC is het mogelijk hierop invloed uit te oefenen. Vanwege de sterke groei van het product blijft Lisianthus een aparte FPC. De algemene zaken worden gezamenlijk met andere FPC's opgepakt, wat een bredere kijk geeft op de onderwerpen die spelen. Vanuit de FPC introduceren we als eerste het nieuwe bloemenfust Fc 588 dat zorgt voor een betere belading. Ook is er een nieuw promotieplan dat inmiddels met 100 % van de stemmen is aangenomen. Hiermee richten we ons op de groothandel/bloemist en meer digitaal met de focus op de kernlanden, Polen en Rusland. Het is van belang de vinger goed aan de pols te houden met het oog op de huidige marktonwikkelingen."

Duurzaamheid

Duurzaamheid staat volgens Van der Lugt met betrekking tot de sierteeltstrategie 2020 hoog op de FPC agenda. "Lisianthus is een energie intensief product dat flinke investeringen vraagt. Al langere tijd loopt er een meerjarig onderzoek naar Emissiearme Lisianthus dat wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR) en het Improvement Centre om de benodigde stappen te kunnen maken. Jaarronde productie van Lisianthus is geen probleem meer. Kwalitatief zijn de huidige soorten over het algemeen in de winter minimaal van dezelfde kwaliteit als in de zomer. De handel pakt dit in toenemende mate jaarrond op. Er komen steeds meer grootbloemige en gefranjerde Lisianthus op de markt. Iedereen probeert zich te onderscheiden met een exclusieve Lisianthus. De samenwerking met de zaad- en plantenleveranciers is overigens erg goed en we kijken al in een vroeg stadium mee met nieuwe ontwikkelingen. Van mei tot en met september wordt Lisianthus in heel Europa geteeld. Voor jaarronde productie is Nederland het belangrijkste land. In Israël wordt jaarrond geteeld, maar dat is hoofdzakelijk voor Rusland en Amerika."

Bloemenvoeding

De toekomst voor Lisianthus ziet Van der Lugt kansrijk. "De houdbaarheid is tegenwoordig uitstekend, waarbij we ons richten op een vaasleven van tien dagen na het verlaten van de winkel. Aangetoond is dat Lisianthus het heel goed doet op bloemenvoeding. Anderzijds worden nieuwe soorten al in een vroeg stadium getest en als deze de test niet halen sneuvelt het soort. Dit zorgt voor een hoge kwaliteitsstandaard. Voor nu wordt er verder nog hard gezocht naar aanvullingen in het kleurenpallet en meer goede grootbloemige soorten."

Lisianthus is er in vele uitvoeringen.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant