Afbeelding
Foto: BK

Eerbetoon aan de bij en aan de hommel

Algemeen

Hoe vergroot je het bewustzijn over de milieuproblematiek en de gevolgen daarvan voor de bijenpopulatie?

Door een positief verhaal te vertellen met dit bijzondere insect in de hoofdrol. Dat is wat art director Iris Rombouts doet in het kunstboek 'The Poetry of the Bee' dat op 25 oktober verscheen. Biobest ondersteunde de publicatie van harte. 
Biobest leverde ook een inhoudelijke bijdrage aan het hoofdstuk 'The beauty of pollination'. Rombouts legt eerst uit dat mensen al duizenden jaren van bijenhoning snoepen, maar pas in de 18e eeuw ontdekten dat bijen zo'n essentiële rol spelen bij de bevruchting van gewassen. 85% van de gewassen lijdt aan productieverliezen indien bestuivers ontbreken. Bestuiving heeft een jaarlijkse waarde van maar liefst $ 577 miljard, rekent de auteur voor.  
Naast de honingbij is ook zijn neef, de hommel, een straffe bestuiver. In kassen overal ter wereld speelt de hommel zelfs de hoofdrol. Dat is te danken aan Ronald de Jonghe, oprichter van Biobest. Als kind was hij gefascineerd door hommels, waarna hij in 1987 het geheim van het kweken van deze harige insecten doorgrondde. Van zijn passie maakt hij zijn beroep. Hommels werden al snel een onmisbare bondgenoot in de kas. Het waardevolle werk van de hommels gaf telers een sterke stimulans om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de kas terug te dringen. Biologische bestrijding is tegenwoordig standaard in de kastuinbouw. Zo draagt de hommel een belangrijk steentje bij aan de verduurzaming van voedsel én van de wereld.  

 

Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant