19112018 - naaldwijk, world horti center, bijeenkomst Rainlevelr, Hoogheemraadschap van Delfland
19112018 - naaldwijk, world horti center, bijeenkomst Rainlevelr, Hoogheemraadschap van Delfland Foto: Thierry Schut

Grote opkomst bij event over Rainlevelr

Algemeen

Op 19 november gaf de glastuinbouw gehoor aan de uitnodiging van Rainlevelr met als thema 'Extremen in balans, beheersen doe je samen'.

Tijdens een drietal rondetafelgesprekken werden de subthema's wateroverlast, droogte en maatregelen vanuit verschillende invalshoeken belicht. Antwoord op de vraag 'moet de sector zich nu voorbereiden op een extremer klimaat' stond hierbij centraal. Deze vraag werd in alle discussies met een volmondig 'ja' beantwoord. Om die extremen het hoofd te bieden is samenwerking tussen Delfland en sector cruciaal.

Slimheid en saamhorigheid
In het World Horti Center in Naaldwijk kwamen siertelers, groentetelers, overheid, toeleveranciers, pers, adviseurs op uitnodiging van het Hoogheemraadschap van Delfland bijeen om de huidige kennis die er is op het gebied van het beperken van wateroverlast en hoe om te gaan met droogte te delen.
De aftrap van het event werd gedaan met de film 'Pompen of verzuipen', over 20 jaar wateroverlast in Westland. Deze documentaire gaf feilloos aan hoe het is om als bewoner van Westland met kaplaarzen door je eigen kamer te moeten waden als het water daar 40 cm hoog staat. En tevens hoe teelten konden worden gered door slimme maatregelen en saamhorigheid. De beelden van mei 2018 toonden ook aan dat de kans op herhaling van de overlast nog altijd actueel is.

Aflaatsysteem
Gastheer van de bijeenkomst, het Hoogheemraadschap van Delfland, heeft na een pilot inmiddels 13 bedrijven met een zogenaamde 'Rainlevelr' operationeel: een aflaatsysteem gericht op meer bergingscapaciteit ter voorkoming van wateroverlast. Voorafgaand aan een zware bui krijgen de telers, als deelnemer aan Rainlevelr, per sms een verzoek water af te laten. Of de kweker aan dit verzoek voldoet, bepaalt hij zelf.
Als de 8 bedrijven die momenteel in de opstartfase zitten, operationeel zijn, is er 100 hectare glas aangesloten. De ambitie voor 2019 is een verdubbeling van dit areaal.
De aansluitkosten zijn voor rekening van het Hoogheemraadschap. Bijkomend voordeel voor de kweker is een beter inzicht in de eigen gietwatervoorraad en opvangcapaciteit voor hemelwater dankzij het Rainlevelr dashboard op LetsGrow.com.

De droogte van afgelopen zomer vraagt om nieuwe oplossingen voor de gietwatervoorraad. Ewald de Koning van Ter Laak Orchids vertelde over de ervaring met infiltratie en opslag van hemelwater in de ondergrond. Wim Voogt van de WUR legde uit hoe groot een bassin moet zijn om gegeven de teelt een bepaalde periode zonder neerslag te kunnen overbruggen. Maar ook samenwerking tussen kwekers waarbij de een 'water leent' van de ander omdat zijn teelt nu eenmaal meer water nodig heeft dan die van de buurman, is een kans.

De bijeenkomst was ook een oproep om innovatieve ideeën aan te dragen, 'want onder het mom van een pilot is heel veel mogelijk', aldus projectleider Saskia Jouwersma van het Hoogheemraadschap.    
 

19112018 - naaldwijk, world horti center, bijeenkomst Rainlevelr, Hoogheemraadschap van Delfland

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant