Lex Scheffers temidden van zijn glanzende anthurium.
Lex Scheffers temidden van zijn glanzende anthurium.

Duurzaamheid hoog in het vaandel

Algemeen

Kwekers pot-Anthurium zetten collectief in op duurzaamheid

De kwekers van pot-Anthurium hebben collectief besloten MPS-GAP certificering te behalen. Hiermee laten zij zien dat duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

"Duurzaamheid vinden we binnen onze productgroep ontzettend belangrijk", onderstreept Lex Scheffers (Amazone plants) vanuit de Royal FloraHolland Product Commissie pot-Anthurium. "Met zoveel mensen op aarde moeten we zuinig omgaan met onze aarde, anders wordt het voor de generaties na ons niet leuk. Met MPS-GAP hopen we een positieve draai te geven. Tegelijkertijd hopen we dat de handel, met name de grootschalige retail, hierdoor ook sneller kiest voor het product pot-Anthurium."

Sterke pluspunten

Volgens Scheffers een ideaal moment, want pot-Anthurium is nu meer in trek dan enkele jaren geleden. "Dit geldt ook voor de groene planten. Ik zeg wel eens dat je met pot-Anthurium een groene plant in huis haalt met als extra mooie grote kleurige bloemen. De lange houdbaarheid, gemakkelijke verzorging en luchtzuiverende werking van het product zijn extra sterke pluspunten. Bovendien is pot-Anthurium in een mooi en divers kleurenpalet verkrijgbaar. Rood is de kleur met de grootste aantallen en daarna komen roze, wit, oranje, paars, bruin, groen en enkele fraaie bi-colours."

Derde speler

In Nederland neemt het aantal pot-Anthuriumkwekers af, nu nog een kleine twintig. Daarentegen blijft het totaal aangevoerde Anthuriums wel op niveau. "De markt is goed ingevuld, maar het lijntje is dun. Zodra de vraag iets afneemt, zie je dit direct aan de prijsvorming. Omgekeerd zie je gelukkig ook een prijsstijging zodra de markt weer aantrekt. Anderzijds was de Orchideeëndip niet bevordelijk voor de prijsvorming en had ook Anthurium hier wat last van. Omdat het erg lang duurt voordat een nieuw ras echt met substantiële aantallen in de markt kan worden gezet, is het moeilijk op productniveau in te spelen op trends. Dit kan natuurlijk wel met toegevoegde waarde. Intussen zijn de veredelaars met veel energie bezig om nieuwe kleuren en vormen te ontwikkelen, maar dit vergt tijd. Onlangs is er een derde speler in de veredelingsmarkt toegetreden." Met de uitbreiding in het vooruitzicht voorziet Scheffers wel dat ook op afzetgebied meer samenwerking wordt gezocht met andere kwekers. "In de potmaten 12 en 14 cm worden er meer grote retailorders gedraaid waarbij men elkaar nodig heeft om de aantallen bij elkaar te krijgen. Vanuit Amazon Plants hebben we dat al eens gedaan en dit is goed bevallen."

Ambassadrice Claudia Broch

De toekomst voor pot-Anthurium ziet Scheffers niet negatief. Pot-Anthurium wordt door steeds meer consumenten een leuke plant gevonden. Mede omdat ze voor relatief weinig geld een mooie forse plant met lange bloei en luchtzuiverende kwaliteiten krijgen. Qua verzorging is er ook weinig nodig en dat maakt pot-Anthurium tot het ideale product voor huishoudens met weinig regelmaat. "Met promotie zetten we daar graag op in. Tot tevredenheid hebben we met Anthurium al enkele jaren een samenwerking met de Hartstichting en daarnaast werken pot-Anthurium en snij-Anthurium op promotiegebied samen vanuit de Stichting Promotie Anthurium. Intussen brengt onze Anthurium ambassadrice Claudia Broch ons product alweer een dikke twee jaar onder de aandacht bij de vakhandel en de consument via de media en mode- en life style events. Dat de snij-kwekers zich nog meer willen profileren heeft geen consequenties voor de huidige samenwerking op promotiegebied. Dus Claudia blijft fulltime en full swing voor beide Anthuriumclubs ons mooie product promoten."

Kassen vol prachtige pot-anthuriums.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant