Afbeelding
Foto: Rolf van Koppen

Brazilië ziet Westland als voorbeeld voor eigen tuinbouwcluster

Algemeen

Een delegatie van 16 personen is uit de Braziliaanse regio Holambra naar Westland gereisd voor een tuinbouwhandelsmissie.

Naast een bezoek aan World Horti Center, waar tevens een samenwerking is aangegaan om studenten uit te wisselen, zijn diverse Westlandse tuinbouwbedrijven bezocht en waren er ontmoetingen met Sjaak van der Tak (LTO Glaskracht) en Loek Hermans (Topsector Tuinbouw & uitgangsmaterialen).
 
Internationaal ontwikkelt tuinbouw zich in steeds meer regio's, zoals het door Nederlanders opgerichte gebied 'Holambra' in Brazilië. Veel Westlandse tuinbouwbedrijven zoals Sion Orchids hebben vestigingen in deze regio. Holambra is het tuinbouwgebied in Brazilië met kassen tot wel 15 hectare. Sinds een jaar heeft de universiteit van Jaguariuna een eigen faculteit 'Tuinbouw'. Tuinbouwbedrijven en educatieve instellingen willen op internationale schaal binnen de keten met elkaar samenwerken om kennis uit te wisselen over veredeling, handel of marketing. Management en bestuur van de faculteit 'Tuinbouw' van Universiteit Jaguariuna en Veiling Holambra bezoeken Westland om inzichten te krijgen hoe in Westland binnen de Greenport samengewerkt wordt.
 
Onderdeel van het bezoek is het ondertekenen van een meerjaren samenwerking tussen MBO Westland en de horticulturefaculteit FAAGROH van de Braziliaanse Universiteit Jaguariuna. De organisaties gaan samenwerken om Braziliaanse en Nederlandse studenten internationaal op te leiden in de tuinbouw. Onder meer door stageplaatsen voor studenten van MBO Westland in de tuinbouwregio van Brazilië en vice versa voor studenten van FAAGROH in Westland. Daarnaast wordt er door Lentiz Cursus en Consult een educatieprogramma ontwikkeld voor Braziliaanse studenten en (middel)management.
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant