Mark van der Hulst.
Mark van der Hulst. Foto: Mark van der Hulst, FPC voorzitter.

Rozentelers vestigen hun hoop op Allerheiligen

Algemeen

De prijzen van in de Nederland geteelde kwaliteitsrozen zijn erbarmelijk. Zelfs na de zomer komen de prijsstijgingen in heel Europa niet goed op gang. De hoop is nu gevestigd op Allerheiligen.

Waarom een positieve prijsontwikkeling van in Nederland geteelde kwaliteitsrozen achterblijft is voor FPC voorzitter Mark van der Hulst een raadsel. "De hitte is voorbij, dus dat kan de huidige lage prijs niet meer veroorzaken. De kwaliteit is ook heel goed. Deze heeft van de zomer niet geleden onder het warme weer doordat het constant warm was. Een korte hittegolf veroorzaakt meer problemen. De kwaliteit van de rozen is juist heel goed door de hoeveelheid licht die we hebben gehad."

Rood en wit
Op dit moment zijn er zo'n zeventig rozentelers in Nederland actief met de teelt van grootbloemige rozen en tros in het hogere segment. "Kleinbloemige rozen worden al tien jaar niet meer in Nederland geteeld en middelgroot is voor een deel ook naar buitenlandse teeltgebieden verplaatst. De Nederlandse teelt bestaat in hoofdzaak uit rood en wit, zoals Red Naomi en Avalanche+. Ook hier neemt de druk toe. Meer kleuren in de grootbloemige rozen zijn een niche product."

Stap voorblijven
"De in Nederland geteelde rozen en Afrikaanse teelt komen op de veiling bijeen. Voor het maken van onderscheid zoeken telers van in Nederland geteelde rozen het vooral in het leveren van excellente kwaliteit met extra service richting hun klanten. Tegelijkertijd groeit de roep om duurzaamheidslabels. Nu zijn bloemisten in tegenstelling tot andere partijen nog niet zo veeleisend, maar ook bij hen zie je dat groen inkopen steeds meer trend wordt. De FPC wil ook met duurzaamheidslabels een stap voor te blijven. Om dit te bereiken maken we er werk van alle rozentelers in het FSI-mandje te krijgen. MPS-GAP is een van de certificaten. Dus een Nederlandse kweker kan bijvoorbeeld voor MPS-GAP kiezen. Telers van Nederlandse rozen hoeven weinig extra moeite te doen om dit te verkrijgen. Zij hebben immers alles al goed voor elkaar. Inmiddels zijn zo'n vijf teeltbedrijven MPS-GAP gecertificeerd."

Bloemlievend
Slechts 15 tot 20% van alle in Nederland geteelde rozen blijft in Nederland. De rest gaat over de grens en dat is dan ook superkwaliteit. "Echte topdagen zijn de Moederdagen in Duitsland en Frankrijk, maar ook elders in Europa. Onlangs hebben we vanuit de FPC Roos nog een marktbezoek gedaan naar Praag. Dan is het leuk om onze Nederlandse rozen overal te zien. Volop kansen zien we ook in Polen. Echt een grote groeimarkt, want de Poolse bevolking is heel bloemlievend en teelt zelf nauwelijks bloemen omdat dit vanwege de koude omstandigheden niet rendabel is."
Over het splitsen van de Productdag Roos en de Meet & Greet naar een aparte gelegenheid in september in het World Horti Center is Van der Hulst goed te spreken. "In april kunnen we ons dan helemaal richten op de Keukenhof Rozenshow waarbij zowel de kwekers als de handel en LTO betrokken zijn. In navolging van de legendarische rozenshows in Broek op Langedijk is dit nog het enige moment dat de rozentelers kunnen strijden met elkaar om wie de mooiste rozen heeft. Bovendien is dit een echte consumentenshow waar de kwaliteit van afspat en is het geweldig leuk om te zien wat je rozen doen met mensen. Dan besef je weer waarvoor je het doet."

Prachtig geel.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant