Jos van der Veen.(foto: Le Giesen)
Jos van der Veen.(foto: Le Giesen) Foto: Le Giesen

Roos is absoluut de drager van de markt

Algemeen

Roos is nog steeds het belangrijkste product op alle veilingen. Het is de drager van de markt, want een goed rozenassortiment trekt goede klanten aan die ook andere producten kopen.

DOOR WILMA VAN VELZEN

"Een zo breed en diep mogelijk rozenassortiment voor onze kopers vinden we daarom belangrijk" stelt Jos van der Venne, sinds september 2017 assortimentsmanager Roos bij Veiling Rhein-Maas en daarvoor lange tijd werkzaam in de rozenindustrie in Kenia. "Continu zijn we op zoek naar soorten en kwekers die iets kunnen toevoegen aan ons assortiment. Dit maakt dat klanten van Veiling Rhein-Maas toegang hebben tot een volledig assortiment met Duitse, Nederlandse, Afrikaanse en Ecuadoraanse producten. De productgroep Roos is bij Veiling Rhein-Maas goed voor 30% van de snijbloemenomzet."

Lagere aanvoer
"Dit jaar wordt gekenmerkt door een lagere aanvoer van zowel buitenlandse als Nederlandse aanvoerders", concludeert Van der Venne. "De totale aanvoer van Duitse rozen was hoger, ondanks de lagere aanvoer van de zogenaamde 'Freiland' rozen, een uniek product dat specifiek in onze regio wordt geteeld. De sterk verminderde aanvoer vanuit Kenya en Ethiopië werd veroorzaakt door het lange en intensieve regenseizoen in Kenya en een langdurig koud voorjaar in Ethiopië."

Prijsvorming
"Uiteraard heeft ook de lange tropische zomer effect gehad op de totale afzet en prijsvorming aan de klok in Straelen-Herongen. Vooral in de weken 30, 31 en 32 hadden we een flink lagere aanvoer vanuit Afrika. Hierdoor bleef Veiling Rhein-Maas in die periodes met de totale aanvoer roos wel iets achter. De cumulatieve prijsontwikkeling tot week 42 was ondanks de tropische Europese zomer goed voor de Afrikaanse rozen. De prijzen voor Nederlandse en Duitse rozen lagen daarentegen iets lager dan vorig jaar."

Extra grote koppen
Van de totale aanvoer roos bij Veiling Rhein-Maas komt 17% van Nederlandse telers. "Wij hebben uitstekende Avalanche+ en Red Naomi telers die het erg goed doen. Diverse kwekers verkopen ook hun exclusieve sorteringen met extra grote koppen en meer uniformiteit per bos. De prijzen voor dit hogere segment zijn uitstekend. Door de hoogconjunctuur nam de vraag naar bloemen en rozen toe, vooral naar het betere kwaliteitsproduct en een breder assortiment. Om tegemoet te komen aan de grote vraag naar topproducten heeft Veiling Rhein-Maas een speciaal blok 'Premium-Quality' ingesteld. Het succes hiervan is te danken aan de strikte criteria waaraan de producten moeten voldoen."

"Voor de komende kerstperiode voorzien we voor rode en witte rozen een lichte prijsstijging, maar in vergelijking met Valentijn is dat niets. Dit is en blijft de belangrijkste dag voor het product roos op onze marktplaats. In het algemeen is Duitsland onze grootste markt. Kleuren als oranje en tweekleurige geel/rood en roze/wit worden veel aangevoerd vanuit Duitsland en Afrika. Bij de Nederlandse rozen domineren de kleuren rood en wit. De top 5 rozen bij Veiling Rhein-Maas is Red Naomi, Avalanche+, Athena, Bella Rose en Mariyo!

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant