Afbeelding
Foto: Dutch Greenhouse | KuiperCompagnons

Nederland en China samen in glastuinbouw

Algemeen

Nederland en China gaan de komende jaren nog intensiever samenwerken op glastuinbouwgebied.

Voor aanvang van het China-Netherlands Business Forum in Den Haag heeft Dutch Greenhouse Delta een strategische samenwerking gesloten met Jiashan Sino-Dutch Industrial Park. Deze 'memorandum of understanding' is het vertrekpunt voor de ontwikkeling van Sino-Dutch High-Tech Agriculture Park dat in de economisch belangrijkste delta van China gebouwd moet gaan worden. Het innovatiepark krijgt bovendien een replica van het in Westland gelegen World Horti Center. De ondertekening geschiedde in het bijzijn van de Chinese premier Li Keqiang en minister-president Mark Rutte.
 

Internationale marktleider
Nederland is internationaal marktleider in de glastuinbouw met een sterk cluster in Westland. Tussen Aziatische landen is er al decennia uitwisseling om met 'onze' kennis en hightech innovaties om op een duurzame manier voedsel en bloemen te telen. Sino-Dutch High-Tech Agriculture Park en Horti Center vormen in de toekomst het platform voor een intensievere uitwisseling van kennis en technologie.
 
Het Nederlandse bedrijfsleven krijgt in China daadwerkelijk ruimte om de meest geavanceerde glastuinbouwprojecten te demonstreren. Op een oppervlakte van 420 hectare, vergelijkbaar met 10% van het Westlandse glastuinbouwareaal, wordt binnen vijf jaar het High-Tech Agriculture Park gebouwd. Het is een onderdeel van Jiashan Sino-Dutch Industrial Park dat sinds 2014 in ontwikkeling is.

Eind november reist een delegatie van Dutch Greenhouse Delta naar Jiashan om de overeenkomst en planning verder te concretiseren in samenspraak met overheid, potentiële investeerders, telersverenigingen en retail.
 

Jiashan Sino-Dutch Industrial Park
Jiashan Sino-Dutch Industrial Park is momenteel het enige vooraanstaande innovatiepark waar Nederland en China sector breed samenwerken. Het gewest Jiashan ligt in het hart van de meest ontwikkelde economische regio in China, de Yangtze River Delta, nabij de stad Shanghai (20 minuten met hogesnelheidslijn). In Shanghai wonen meer dan 30 miljoen Chinese consumenten. Op het omvangrijke Jiashan Sino-Dutch Industrial Park, waarvan Sino-Dutch High-Tech Agriculture Park onderdeel is, ligt ook de grootste brouwerij van Heineken in Azië.
 


Fotobijschrift
Artist impressions van het toekomstige High-Tech Agriculture Park in Jiashan, China. (KuiperCompagnons)

Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant