Afbeelding
Foto: WUR

Samenwerken is een teken van kracht

Algemeen

We kunnen er niet omheen dat onder toenemende druk vanuit de markt wij als sector hard moeten werken aan oplossingen voor de problemen waar we voor staan en nog voor komen te staan.

Onder deze druk moeten wij als onderzoek en u als tuinder elkaar weten te vinden. 

Waar we het met elkaar over moeten hebben, is hoe we invulling gaan geven aan een verdergaande duurzame ontwikkeling van onze mooie glastuinbouwsector. Kennis en innovatie zijn in mijn beleving van doorslaggevend belang om te komen tot een toekomst bestendigde ontwikkeling en het behoud van Nederland als gidsland op het gebied van Glastuinbouw. Dat kan door het versterken van de competitiviteit binnen Europa en de rest van de wereld.
Eenieder die regelmatig in het buitenland komt, kan zien dat men hier niet stil zit. Ook zij ontwikkelen zich door. Wij zullen er dus voor moeten zorgen dat onze producten altijd een streepje voor hebben op het gebied van schoon, veilig, kwaliteit, smaak, inhoud en duurzaam geteeld. 


Zelfvoorzienendheid
In het verleden was het zo dat vernieuwingen bijna uitsluitend werden ingegeven door economische argumenten, door het verbeteren van productiesystemen, teeltmaatregelen en kasklimaat, terwijl dat innovaties vooral gericht waren op het versterken van de concurrentiepositie. Stapsgewijze verbeteringen (lees: productiviteitsstijgingen) leidde tot kostendalingen. Dit zal in de toekomst niet voldoende zijn.
Toenemende globalisering, verdergaande verstedelijking en eisen aan schoon en veilig maken dat in vrijwel alle landen aandacht is voor zelfvoorzienendheid. Daarnaast groeit de wereldbevolking enorm wat een enorm effect heeft op milieuproblematiek, biodiversiteit en een toenemende schaarste aan resources.
Toenemende welvaart maakt dat we te maken krijgen met veeleisende consumenten. Méér dan in het verleden zullen tuinbouwbedrijven zich hoogtechnologische ontwikkelen waarbij men zich door schaalvergroting en specialisatie zal richten op de (internationale) markt. Deze markt die ontzettend veranderd, vormt een enorme stimulans voor en verhogen de noodzaak tot innovatie in de glastuinbouw. 
 

Toekomstvisie
Dit vereist een duidelijke toekomstvisie welke bepalend moet zijn voor de richting waarin wij ons zullen moeten ontwikkelen. Vanuit deze visie kunnen we een heldere strategie ontwikkelen om de benodigde transitie te bewerkstelligen. Deze strategie moet niet (alleen) door ons, maar vooral vraag gestuurd en in dialoog met u als tuinder ontwikkeld worden. Op basis daarvan kunnen we invulling geven aan de dingen die gebeuren moeten en een concrete invulling geven aan het onderzoeksbeleid. Daarbij staat u als primaire producent centraal. Onderzoek en ontwikkeling zijn belangrijke innovatie activiteiten om te komen tot nieuwe kennisontwikkeling.
Nu weet ik wel dat de Nederlandse glastuinbouw een van de meest innovatieve sectoren van Nederland is, met een niet aflatende innovatiedrang. Deze innovatiedrang heeft ertoe geleid dat we met elkaar een flinke internationale voorsprong hebben opgebouwd. De hele wereld kijkt naar Nederland als het gaat over tuinbouw. Mocht u het nog niet gelezen hebben leest u dan maar eens het artikel "This Tiny Country Feeds the World" in het magazine National Geographic. 


Onderzoek
Programma's zoals Kas als Energiebron (KaE), Glastuinbouw waterproof, Het nieuwe doen in gewasbescherming zijn voorbeelden waar overheid, bedrijfsleven en onderzoek samenwerken om oplossingen te vinden waar we met zijn allen voorstaan. Maar er is veel meer waaraan gewerkt zou moeten worden. Zo zal er onder andere gewerkt moeten worden aan oplossingen voor de schaarste aan arbeid. Mogelijk dat automatisering en robotisering dit probleem kunnen oplossen. Maar ook hulpmiddelen waarmee nieuwe medewerkers worden geholpen met keuzes in het uitvoeren van hun werkzaamheden. Hulpmiddelen die bepalen of een roos of tomaat de juiste rijpheid heeft om te oogsten. Bedrijven worden steeds groter en gekwalificeerde medewerkers worden schaars. Dat maakt dat tuinders geholpen moeten worden in het sturen van processen. Het ontsluiten van data en autonoom werkende klimaatsystemen zullen hun intrede gaan doen.


Kennisontwikkeling
Binnen ons bedrijf is een terugkerende vraag hoe wij nog beter gezamenlijk kunnen optrekken met u als telers. Dit om de juiste dingen te doen en u maximaal te betrekken bij ons werk. Ik durf te stellen dat Glastuinbouw niet kan zonder nieuwe kennisontwikkeling en het toepasbaar maken hiervan, en dat we hier meer dan ooit in zullen moeten samenwerken. Wij willen dan ook heel graag samen met u optrekken en dan niet alleen om een nog beter draagvlak voor (ons) onderzoek te krijgen, maar ook om met u in dialoog te gaan over de dingen die moeten gebeuren.
Deze week hebben wij hierover gesproken met LTO Glaskracht vanuit het besef dat we een gemeenschappelijk belang hebben en er een noodzaak is om te bewegen vanuit het besef dat we dat samen moeten doen. 
 

Jan Willem de Vries
Wageningen University & Research
Business Unit Glastuinbouw
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant