Cyclaam als patioplant.
Cyclaam als patioplant.

De kwaliteit van de Cyclaam is steeds beter

Algemeen

Ook op het gebied van kwaliteit en genetica hebben Cyclamen de afgelopen decennia mooie ontwikkelingen doorgemaakt. Zowel de genetica als de kwaliteit van het eindproduct zijn volgens Willem Rolvink duidelijk verbeterd.

DOOR WILMA VAN VELZEN

"Jaarlijks worden bloeiproeven georganiseerd ter verbetering en bewustzijn van het product. Dit gebeurt in competitieverband in samenwerking met LTO Glaskracht Nederland en houdt iedereen scherp.

Opvallend is de samenwerking in de keten. Hiermee wordt het product eer aan gedaan als je bedenkt dat Cyclaam komt van het Griekse Kuklos dat cirkel of schijf betekent en duidt op de ronde knol van de plant met daar omheen een krans van bladeren. Maar ook wordt met Kuklos wel een groep mensen bedoeld die binnen een besloten kring samenwerken."

Zowel indoor als outdoor

Oorspronkelijk komt de Cyclaam uit het Turkse regiogebied en kent de groep Cyclamen 23 soorten, waarvan drie soorten commercieel in Europa worden geteeld. Cyclaam persicum is een huiskamercyclaam; Cyclaam hederifolium is een botanische soort met een bloeiperiode in de zomer en de herfst.

Cyclaam coum is eveneens een botanische soort, maar deze heeft zijn bloeiperiode in de winter en het voorjaar. Hiermee werd de basis gelegd voor het hedendaagse assortiment Cyclamen, zowel indoor als outdoor.

Nachtvorst

Genetisch en teelt technisch gezien zijn er volgens Rolvink geen verschillen tussen Kamer- en Patiocyclamen. "Voor de Patiocyclamen worden door de veredelaars de meest geschikte soorten gebruikt die de weersomstandigheden kunnen verdragen.

Omdat Cyclamen in de buitenlucht goed presteren zijn ze ideaal als patioproduct in het najaar. De Cyclaam persicum kan ondanks dat dit een huiskamersoort is, zelfs een lichte nachtvorst verdragen, mits de dagtemperatuur boven het vriespunt komt. Opmerkelijk is het wel dat van de Patiocyclamen de donkerkleurige soorten beter presteren dan de lichter gekleurde soorten."

Grotere potmaten

De grootste aanvoerpiek van Cyclaam begint aan het einde van periode 8. In periode 3 loopt het seizoen ten einde. Daarvan is volgens Rolvink circa 65% directe handel en 35% klokverkoop. "De prijsvorming was de afgelopen jaren erg moeilijk, maar de grotere potmaten 17cm en 19cm lieten wel weer een positieve trend zien.

Afzetlanden

Na Duitsland zijn Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland de belangrijkste afzetlanden. Ook staan Rusland en Polen hoog in de pikorde op plek 7 en 6 en zal het niemand verbazen dat Cyclaam op positie 13 staat qua productgroep grootte bij Royal FloraHolland."

Aantrekkelijk

Het is echter het totaalplaatje waar het om draait. "Zo is Cyclaam geliefd tijdens de Oost-Europese vrouwendagen en toont het product een opleving tijdens Allerheiligen en Valentijn.

Rond de kerstdagen worden veel witte en rode Cyclamen met zilverkleurige bladerige types aangevoerd. Door alle verbeteringen en vernieuwingen blijft Cyclaam een aantrekkelijk product."

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant