Afbeelding
Foto: Frank de Klerk

Internationaal publiek op eerste Garden Trials en Trade

Algemeen

Het Plantariumgebouw van het International Trade Center Boskoop-Hazerswoude was van 12 tot en met 14 juni het decor van de eerste Garden Trials en Trade. Dit initiatief zette in op de nieuwste veredelingen van houtige gewassen en vaste planten.

DOOR FRANK DE KLERK

,,Het aantal bezoekers heeft aan de verwachtingen voldaan. Standhouders waren zelfs zeer verrast door het aantal bezoekers'', zegt woordvoerder Sandra van Tol. ,,Zeker de helft van de bezoekers kwam uit het buitenland. Er waren veel bezoekers uit Engeland, USA, China en Zuid-Afrika. We hebben geen bezoekers enquête gedaan, maar de bezoekers die ik heb gesproken waren zeer te spreken over de beurs. De noviteiten en het gepresenteerde assortiment werd goed ontvangen.''

Bewuste keuze

De Garden Trials en Trade (GTT) worden in dezelfde week gehouden als de Flower Trials. Dat is een bewuste keuze. ,,Tijdens de Flowers Trials komen zeer veel mensen uit de retail in de hele wereld naar Aalsmeer en het Westland om de zaadbedrijven te bezoeken'', zegt hortensiakweker Jos de Jong uit Boskoop.

,,Wij zitten in een regio waar allemaal houtachtige gewassen worden gekweekt en vinden het leuk om aan de retail te laten zien wat er allemaal zit aan te komen. Ons doel is het creëren van handel. Klanten willen altijd wat nieuws. Tijdens de GTT kunnen nieuwe planten worden ingestuurd. Deze worden gekeurd door de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC).''

Nieuwe soorten

,,De KVBC bestaat 150 jaar en telt 500 leden. De doelstelling is om het assortiment producten in stand te houden. Verschillende commissies keuren de geteelde producten op eigenschappen als vernieuwend, visueel en winterhard en geeft cijfers. Een teler kan goud, zilver, brons of helemaal niets winnen. Van de veertig nieuwe inzendingen heeft er één goud, zes zilver en een paar brons gehaald.

Retail

Op de GTT komt retail af maar er komen ook kwekers, die op zoek zijn naar nieuwe soorten. Zelf levert ons bedrijf, gebroeders De Jong rechtstreeks aan de keten. Veel van onze hortensia's gaan naar Duitsland maar ook Engeland en Frankrijk zijn belangrijk. 16 procent van onze export gaat naar het Verenigd Koninkrijk. Er zijn best zorgen over brexit in de sector.''

De GTT richt zich niet zozeer op inkopers maar op beslissers, mensen, die verkoopprogramma's opstellen en bepalen wat gekocht gaat worden. Ook grijpen kwekers de kans om contact met veredelaars te leggen om bepaalde soorten in het programma op te nemen. Doel is om wereldwijde vernieuwing naar de GTT te halen en op deze wijze een echt wereldpodium te zijn.

Mening

Gebroeders De Jong grijpt in de eigen stand te gelegenheid om de mening van de bezoekers te peilen. ,,Iedere bezoeker kan een potentiële klant zijn'', zegt verkoopmedewerker Koen de Boer. ,,Het is leuk om de reacties te peilen door de bezoekers op nieuwe soorten te laten stemmen. Deze nieuwe variëteiten zijn nog niet op de markt.
Wij hebben muntjes en de bezoekers kunnen daarmee aangeven welke bloem zij het allermooiste vinden.''

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant