Afbeelding
Foto: VGB

Groen DNA

Algemeen

Een van de belangrijke pijlers van de Nederlandse economie, sterke internationale oriëntatie en een product dat niet alleen hip maar ook gezond blijkt te zijn.

Dat zou voor een toekomstige generatie werknemers reden genoeg moeten zijn om in de sierteeltsector te willen werken, toch? En dat blijkt dus te kloppen voor ruim 50% van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Zij zien de groene sector als optie. Maar wat is het profiel van deze in 'groen' geïnteresseerde jongeren? En hoe zorg je er voor dat ze ook daadwerkelijk kiezen voor een studie en vervolgcarrière in een 'groene' richting? Hoe motiveer je hen in een krappe arbeidsmarkt?

GroenPact
Motivaction onderzocht dit voor GroenPact, een initiatief waarin bedrijfsleven, onderwijs en overheid samenwerken om het Nederlandse groene kennis- en innovatiesysteem te versterken. Onlangs werden de resultaten gepresenteerd. Motivaction segmenteerde jongeren in drie groepen en het zijn de 'breed georiënteerde' en de 'Technologie minded' jongerengroepen die de groene sector interessant vinden. Beide segmenten zijn geïnteresseerd in bèta-vakken, in de oorsprong van voeding, in duurzaamheid en verwachten dat de groene sector gaat bijdragen aan een betere wereld. 
  
Boodschap
Hoe bereik je deze jongeren en met welke boodschap? Volgens de onderzoekers moet je in ieder geval de mogelijkheden van de groene sector laten zien, ook op het technologische vlak. Maar is het wel zinvol de jongeren zelf te bereiken? In hun studiekeuze worden zij immers sterk beïnvloed door hun ouders en familie. En hoe kom je met ze in contact, via school, de media en welke media dan?  Veel open vragen nog. 

Tijdens de bijeenkomst werden veel voorbeelden gegeven van bestaande initiatieven als schooltuintjes, moestuintjes, gastsprekers en bedrijfsbezoeken. Er zijn legio redenen om als bedrijf betrokken te willen zijn bij (groene)scholen in de omgeving. Maar wat heeft nu echt effect? En wezenlijker nog, wil je wel dat alle kinderen met groen DNA naar een groene school gaan? Als je hovenier, bloemist, onderzoeker of kwaliteitscontroleur wilt worden misschien wel. Maar de sector zit ook te springen om specifiek ICT, logistiek, technisch en economisch geschoolde mensen. Perfect personeel van de toekomst als ze dan ook nog groen DNA hebben!


Manon Velthuis
VGB beleidsmedewerker
www.vgb.nl | VGB Voor wie verstandig handelt

 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant